21 12
發新話題

富二代的不同

富二代的不同

小弟自問都係幾間大機構做過下野,雖然是做一些Small Potato的角色,但有時都會見到一些高層的二代。
這些高層的二代,永遠都好謙虛,踏實做人,從來都唔會話"我屋企大把錢,我咁努力做咩!"或"我屋企咁大盤生意俾我,我洗理學業成績點!"和懂得怎樣待人接物。
當然也有的不是

相反一些中小企(SME)的富二代就好自大,無禮貌。
常常用錢"達"人,話某D職業係低等工作。
難聽D講句:狗眼看人低

我覺得人地大公司1年turnover 幾billion USD D二代講野都唔會好似你地班SME 1年turnover 得幾million HKD 的二代咁大口氣同無品。

以上內容,如有得罪,請多多見諒。

非常同意

鯨頭巨業o個批好著重教養,當然一樣米養百樣人,又唔一定係富二代的,有d中產都會狗眼看人低,唔好介懷太多
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回覆 3# 的帖子

我覺得SME都算係中產。

引用:
原帖由 Anonymous 於 11-11-2010 03:36 發表
我覺得SME都算係中產。
SME包含的範圍太闊
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

其實有無品應該直接同教育有關,正所謂點樣嘅父母就教出點樣嘅子女,任何階層都存在呢d”狗眼看人低"嘅份子,有d 窮人都會睇唔起比自己更窮嘅人。

幾M HKD個D算乜野富2代

引用:
原帖由 於 11-11-2010 09:34 發表
咁我覺得唔係有唔有錢的問題....人格係跟人..無錢又無品的都大把人...只不過..有錢又無品的..睇得更加唔順眼only...
同意!
有品有口德係好重要! 最怕d人鐘意晒e樣又話個樣! 不過用錢大人個d就最唔要得!

引用:
原帖由 faihk 於 11-11-2010 09:51 發表

同意!
有品有口德係好重要! 最怕d人鐘意晒e樣又話個樣! 不過用錢大人個d就最唔要得!
係唔要得,不過最有效

引用:
原帖由 McDull 於 11-11-2010 09:58 發表

係唔要得,不過最有效
但係咁做好無品呢! 串返轉頭又只會係無無聊聊c f痕, 而且我個人認為有錢都唔應該咁用 & 咁做...
做人最緊要係有品

引用:
原帖由 faihk 於 11-11-2010 10:08 發表

但係咁做好無品呢! 串返轉頭又只會係無無聊聊c f痕, 而且我個人認為有錢都唔應該咁用 & 咁做...
做人最緊要係有品
你個人認為係無用既,最緊要個社會風氣係點

每個人其實都有個價,我就未見過用錢炸唔掂既人

引用:
原帖由 McDull 於 11-11-2010 10:10 發表

你個人認為係無用既,最緊要個社會風氣係點

每個人其實都有個價,我就未見過用錢炸唔掂既人
咁你試吓去炸我囉~

引用:
原帖由 faihk 於 11-11-2010 10:12 發表
咁你試吓去炸我囉~
你值咩

引用:
原帖由 McDull 於 11-11-2010 10:17 發表

你值咩
吓話!

21 12
發新話題