發新話題

窮鬼垃圾版 D.I.Y. MSG90 制作實錄

引用:
原帖由 tango1997 於 14-4-2011 21:50 發表

正爆.......勁似.......好鬼似......一般般似.........過得去.......唔似.......好膠...........等等,都係一句姐,又點會無資格呢?
除非.......你.......唔係.......CGF.......既會員啦 .......(未係CGF注册,所以無得發言)

廣告:見到呢個post咁吸引,未注册CGF既朋友,快D注册CGF睇相啦.
最重要係睇唔到大大d圖~

講真,真係冇得頂,唯一唔好就係唔係金屬

睇見個制作過程,無論手功同心機,都係一等一的傑作
期待大大的成品....

引用:
原帖由 tango1997 於 14-4-2011 23:36 發表

師兄覺得此硬膠制作如何?似唔似?
比D意見啦
以小弟手功做到外觀似到六成己經係極限
師兄能夠做到真野一樣連快拆都有實在太厲害啦!!

勁!! tango師傅真係好有心機, 期待你的完成品. 同理有Workshop整野真係爽手好多, 工具齊仲唔驚整花屋企地板(我整花晒比老婆話 )

仲有係好懷念原子灰"浸"味!!

引用:
原帖由 gtoray 於 14-4-2011 20:30 發表
師兄,幾多錢邊度買,有冇copy ?
拿,呢位師兄如果肯拎佢既傑作去倒模出COPY
我估大把人排住隊買
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 gtoray 於 15-4-2011 00:36 發表

最重要係睇唔到大大d圖~
thank you總版主大大師兄讚賞

引用:
原帖由 阿堅 於 15-4-2011 00:46 發表
講真,真係冇得頂,唯一唔好就係唔係金屬
感謝版主師兄既寶貴意見

小弟其實係想先試一下用硬膠做唔做到先,再睇下途中既細節位會遇到幾多困難,要解決幾多野,
再從中吸收經驗 ........然後會用較硬規格既6061鋁材,再做一條有自鎖工能既快拆既金屬鏡橋

所以現階段只求其造左個毫無工能,只得外觀既硬膠鏡橋頂住雞頭先

但PVC膠既扎實程度比小弟預算既效果更加理想.........超出左我既意料之外

引用:
原帖由 billyho0 於 15-4-2011 02:10 發表
睇見個制作過程,無論手功同心機,都係一等一的傑作
期待大大的成品....
多謝師兄既關注
其實成枝野經已在本年三月尾完成左,只不過要後期整理圖片及再三對料,MSG90成個制作過程其實超過1600幅圖片,
而實彈資料搜集既圖片亦多達700幅,包含MSG90-A1(改良版)
做呢枝玩具要做到神似.......資料搜集唔小得.......小弟自問枝野都係得85%像樣,因始終都係玩具槍一枝

引用:
原帖由 F22 於 15-4-2011 07:00 發表

以小弟手功做到外觀似到六成己經係極限
師兄能夠做到真野一樣連快拆都有實在太厲害啦!!
F22師兄見笑
師兄DIY既手法同小弟用既方法始終唔同,不能作準比較
師兄既手法係以做模型方法為基礎
而小弟既做法係以機械結構為基礎
大家睇到既成品外觀(不看製作過程)..........到最後都只係一枝MSG90同埋一枝MSG90A1既玩具電動槍
所以有師兄話你枝野唔多得,小弟絕對唔同意
再次多謝F22師兄支持

回覆keewong師兄
感謝師兄支持小弟 小弟個WORKSHOP(小天地)一D都唔大,離唔開書房張工作書枱,個度係我老虎(老婆)既禁地,佢亂闖禁地就小不免要涯小弟一兩棍
佢見到我書房D野亂到咁都費事理 無眼睇 ,只要唔燒左間屋,佢都唔會打攪我間房氣味及塵方面,小弟自制左抽氣系统(吹晒出街) 及隔音裝置,老虎聞唔倒,噪唔倒佢煲電視同電話就無事

引用:
原帖由 nishi 於 15-4-2011 10:19 發表

拿,呢位師兄如果肯拎佢既傑作去倒模出COPY
我估大把人排住隊買
嘩!咁我咪發達
小弟又點同大廠設計既產品比較呢 ,呢D咁既硬膠作品,只會比全真教弟子(全身真野個D)笑足三日,笑到面黄啦

回覆 162# 的帖子

唔知便笑你,知的便讚你

引用:
原帖由 tango1997 於 15-4-2011 14:17 發表

嘩!咁我咪發達
小弟又點同大廠設計既產品比較呢 ,呢D咁既硬膠作品,只會比全真教弟子(全身真野個D)笑足三日,笑到面黄啦
師兄我看吾關全吾全真教事,
係"做吾做到"同"有無心做"既問題,
相信睇過呢個po既師兄無人敢認叻,實在太勁了。
小弟係DIY白痴,師兄有D步驟係我想像吾到既,
真係學到野,今個星期我都開始試下DIY得。

p.s.小弟家中有個爛鬼馬記SG1金屬鏡橋,
如師兄有用處卅需要請話小弟知,無條件送上

引用:
原帖由 ohnavi 於 15-4-2011 16:26 發表

師兄我看吾關全吾全真教事,
係"做吾做到"同"有無心做"既問題,
相信睇過呢個po既師兄無人敢認叻。

p.s.小弟家中有個爛鬼馬記SG1金屬鏡橋,
如師兄有用處卅需要請話小弟知,即刻無條件送上
感謝師兄支持

認叻呢家野.........小弟真係唔敢當
小弟開此post既目的只係想令到有志去發揮或嘗試想去做DIY既師兄弟參巧(可能走少好多冤枉路)或交流一下DIY既技術同創意
在此post中,我深信一定可以令更多師兄弟嘗試會去做一些DIY既創作(能力付擔唔起,無得買或者買唔到既野證明係可以做出泥)
多謝大家
G#鏡橋如有需要,小弟一定聯络你,謝謝師兄

發新話題