發新話題

窮鬼垃圾版 D.I.Y. MSG90 制作實錄

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 15-4-2011 15:12 發表
唔知便笑你,知的便讚你
多謝師兄支持小弟

勁呀!!!!!!小弟嘆為觀止

引用:
原帖由 tango1997 於 15-4-2011 17:27 發表

感謝師兄支持

認叻呢家野.........小弟真係唔敢當
小弟開此post既目的只係想令到有志去發揮或嘗試想去做DIY既師兄弟參巧(可能走少好多冤枉路)或交流一下DIY既技術同創意
...
我吾係話師兄你認叻,
我意思係就算真係好叻既人,
都吾能夠否定你呢個post裡DIY既功力。
但我覺得無問題喎,咪一齊叻羅,大家一齊學野,
我好似追劇甘兩邊睇不知幾過癮

有需要隨時聯絡小弟,個mount擺左系度好多年,如果用到佢都會開心

引用:
原帖由 ohnavi 於 15-4-2011 16:26 發表

師兄我看吾關全吾全真教事,
係"做吾做到"同"有無心做"既問題,
相信睇過呢個po既師兄無人敢認叻,實在太勁了。
小弟係DIY白痴,師兄有D步驟係我想像吾到既,
真係學到野,今個星期我都開始試下DIY得。

...
PS:.....DIY氣槍..........首要條件係儲垃圾(舊槍或懷槍零件)緊記,將來一定有用

引用:
原帖由 tango1997 於 15-4-2011 13:31 發表

F22師兄見笑
師兄DIY既手法同小弟用既方法始終唔同,不能作準比較
師兄既手法係以做模型方法為基礎
而小弟既做法係以機械結構為基礎
大家睇到既成品外觀(不看製作過程)..........到最 ...
多謝tango師傅賞識,更要多謝你細心指點.......
等我聽日去買支噴燈試吓熔啞鉛先......

引用:
原帖由 a00123972 於 15-4-2011 17:32 發表
勁呀!!!!!!小弟嘆為觀止
感謝師兄讚賞

小弟真係甘拜下風
睇完成篇文後,,,真係覺得樓主對槍真係好有心機
可以稱得上為專業
試下係呢個方向發展,,相信必有一番作為

引用:
原帖由 F22 於 15-4-2011 17:52 發表

多謝tango師傅賞識,更要多謝你細心指點.......
等我聽日去買支噴燈試吓熔啞鉛先......
F22師兄客氣客氣
祝制作順利

引用:
原帖由 kong6422 於 15-4-2011 18:03 發表
小弟真係甘拜下風
睇完成篇文後,,,真係覺得樓主對槍真係好有心機
可以稱得上為專業
試下係呢個方向發展,,相信必有一番作為
再次感謝師兄支持
希望大家都一起進步

尾托槍帶扣之制作..........1 part 過

由於以小弟既錢力同能力,無乜可能搵到H&K原廠尾托既sling尾扣,唯有搵個形狀最接近既快拆sling改裝

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

15-4-2011 21:11

國產快拆sling扣

mark好要鑽位置及量度扣頂直徑

由於在圓卜面鑽窿比較容易.....失手.....所以要鑽細窿

一級一級上......鑽中號

再鑽正式大細

先打"賓子"定中位

鑽穿佢

用微鉗取出彈弓

15-4-2011 21:13

再取出波子及軸芯,波子唔好掉,由其玩KSC槍及有榴彈炮既師兄,將來配波子會小D煩腦

預備長螺絲,一爛鉄介子,最重要係一個LOCK nut絲母,因為唔會咁易番鬆

將螺絲穿扣上尾托加介子.....收lock nut

外觀1

外觀2

本帖最近評分記錄
  • Hkpolice-Psu 威望 +5 真係睇到流晒口水... 18-4-2011 10:42
  • Hkpolice-Psu 金錢 +5 真係睇到流晒口水... 18-4-2011 10:42

引用:
原帖由 tango1997 於 15-4-2011 21:11 發表
尾托槍帶扣之制作..........1 part 過

由於以小弟既錢力同能力,無乜可能搵到H&K原廠尾托既sling尾扣,唯有搵個形狀最接近既快拆sling改裝

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚 ...
師兄, 如果真係上SLING 個托會唔會唔夠力呢??

引用:
原帖由 jpg 於 16-4-2011 04:23 發表

我講吓我個人經驗,我以前總共幫人改過三次MSG90,頭兩支都係用呢種可轉槍帶扣,做法同tango師傅一樣(信不信由你).........
可能係佢哋用得太開心,落得三四場個扣周圍啲膠同灰都磨到鬆晒,甩係未甩不過都冇信心再扣槍帶上去......
所以到第三支即我手上呢支我係用湯臣尾扣,係失真咗但穩陣,十年後返嚟都仲可以扣槍帶上去......

不過呢個只係十年前我學藝不精嘅失敗例子,不喜勿插........

太強啦....................

引用:
原帖由 jpg 於 16-4-2011 04:23 發表

呢個問題小弟經已用紅白色牙膏裝A+B混合起超能膠一大舊係尾托內攪掂左,
除左G3本身個ABS殼再外加上兩節PVC喉及內裡再加AB膠,痴死左,螺絲唔洗郁,槍帶扣依然可以多角度旋轉

再次多這師兄提點 THANK YOU

引用:
原帖由 F22 於 16-4-2011 07:21 發表

我講吓我個人經驗,我以前總共幫人改過三次MSG90,頭兩支都係用呢種可轉槍帶扣,做法同tango師傅一樣(信不信由你).........
可能係佢哋用得太開心,落得三四場個扣周圍啲膠同灰都磨到鬆晒,甩係未甩 ...
感謝F22師兄提點
小弟經已把問題解決
而且唔影响伸縮電池箱既功能

發新話題