發新話題

窮鬼垃圾版 D.I.Y. MSG90 制作實錄

引用:
原帖由 faihk 於 13-4-2011 01:09 發表

其實未一日未買都係15, 16, 不過我除左攞筆 & 槍之類ga條型物體都唔會太大力, 電個種有d個價又唔係太高, 方便我e種懶鬼~
thx~

& "飛機杯" 係咩就pm啦? 未做又未完成, 目前只係齊7~8成 ...

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 13-4-2011 01:33 發表
一次看晒.....好勁AR師兄,一定要俾LIKE
感謝師兄賞面,多謝

引用:
原帖由 tango1997 於 13-4-2011 00:01 發表

有乜問題
引用:
原帖由 F22 於 13-4-2011 07:12 發表

PS:估唔到你係我同事喎,我都係九巴工程部(荔夜),支槍原主人都係九巴(KOC).......世界眞細少呀.........
因為F22兄都係做九巴,我唔知你地大家識唔識

引用:
原帖由 ayaka 於 13-4-2011 11:55 發表
電卡都係比多D買把日本既好D....大陸牌子好快壞
可能小弟係個守舊既人,如果有得選擇既,我都會選用傳统既機械式卡尺

個人想法

電子尺缺點:........會受當時温度,电池電量,量度力度,實淨程度,機件故障等因素.............而影响準繩度!

傳統尺缺點:........難睇(對線位)由其年紀大既朋友(眼力問題),要明白尺既設計原理或經認識既人講解,先睇得個讀數明白

要買機械式卡尺既朋友選購時候要注意,因為據小弟所知卡尺都有好幾款讀數,如公制精度(由0.02mm至0.05mm)都有,英制亦分(1/128吋或1/1000吋)精度,視乎自己度乜野多

英制1/128制式係度一英吋=8分之類既野..........例如普通有公英制既拉尺

英制1/1000制式,即千份之一吋=一個絲為單位為單位...........例如度彈頭...點22口徑即千份之220吋.點38口徑即千份之380吋,點45口徑等如千份之450吋....等等如此類推

如上述資料有錯誤,煩請各位師兄更正,Thank you

回覆 109# 的帖子

真係要再thx師兄!

細佬我用唔會多, 對眼就真係我都唔知佢想點, 不過有時 (係有時啦!) 要求d野起上黎會攪到連自己都頂唔順咁煩! size, 長度 & 硬度之類要求有時真係煩煩地. 如果百幾銀有把, 用到2~3年又唔會話有去到+-0.05mm以上, 其實都ok!

引用:
原帖由 faihk 於 13-4-2011 14:07 發表
真係要再thx師兄!

細佬我用唔會多, 對眼就真係我都唔知佢想點, 不過有時 (係有時啦!) 要求d野起上黎會攪到連自己都頂唔順咁煩! size, 長度 & 硬度之類要求有時真係煩煩地. 如果百幾銀 ...
ok

神人呀 ~~~

引用:
原帖由 F22 於 13-4-2011 07:12 發表

你搞到我想重新做過隻........... 反正都未整好.........
tango師傅我有野想請教吓你 我見你熔亞鉛熔得咁開心我又想膽粗粗試吓,都係熔番馬記亞鉛件,熔之前使唔使省走面頭啲黑色呢? ...
F22師兄,如果有黑皮就先除去或沙纸磨走,唔磨亦得,不過煲鉛個陣會大煙D,我就用原色如單發鉤或馬記頂齒,溶完重多條pin用
溶左之後好似液態個陣就搵個微鉗攪下佢,D沉澱物同浮渣夾走...........淨番就係白啞鉛,其實個post有提過,請再三參閱

PS:sorry F22.........小弟估唔到老吹都中...我唔係KGB(KMB).....其實我係MTR.........青衣(OCC).....

MSG 90 下身手柄側身假補強位制作  

由於無$買下身,唯有靠就黐

此制作純為小弟無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

13-4-2011 22:25

先用薄PVC膠板開料

黐埋雙面膠紙一齊銼(岩就一齊岩,錯就一齊錯)

劃線預定去除既部份

汁完一拼之下弧度唔夠(小弟習慣預多唔預少,必要時有得再汁)

將兩塊平面都汁至約1mm厚度

弧位及厚薄都汁好就試位

黐膠水前緊記要將槍身表面都磨走小許,另膠水緊密接合

固定後之寫真

補強片頂要汁番小小斜(左)

補強片頂要汁番小小斜(右)

用打磨布再將整体表面邊位打磨至兩件野溶為一體

完成後之狀態

師兄,您真係有心機!!

左右選擇掣制作 part 1

之前想用mp5既選擇掣改裝..........但放棄左,都係用番G3個組掣改裝 .......個人懶咗

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

13-4-2011 22:54

右槍身試位

左槍選擇片劃線定位,定好位鑽lock掣窿

今次乜膠都唔用,用天拿水痴,因為怕太多胶水漬

先用油筆你槍身劃線鵝媚月內位置油上天拿水將ABS膠表層溶解,痴好後在外點多兩筆,另天拿水走暈

然後將選擇片放好,天拿水好處係快乾,實淨,好打磨

填番多餘既窿

汁番平佢

放掣試位.....ok

引用:
原帖由 6呎4 於 13-4-2011 22:46 發表
師兄,您真係有心機!!  
多謝師兄支持

不過都係模型玩具仿真槍

MSG90...........之............鏡橋硬膠模型製作篇...........part 1  

條橋造法有兩個形式(真橋應該有六款)但都係由底座基礎演變出泥,
1...............................六吋骨
2...............................25mm平底圓鏡碼

小弟選擇1既造法
係此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

13-4-2011 23:18

開料

痴死佢

劃線

用銼去除唔要既材料

從m4ris前托切出三條6吋骨,所以大家睇到條骨灣灣地

汁低一邊

汁埋另一遥

汁埋頭尾角,費事割傷手

劃線銼坑

坑.............兩邊都要,造埋橋內兩個大弧位

MSG90...........之............鏡橋硬膠模型製作篇...........part 2

此制作純為無聊興趣,比例亦非實數,全為段估制作,要求甚低,有怪莫怪

附件

14-4-2011 00:01

比小弟係自己個氣槍墳場搵番條廿幾年前既JAC入彈條

劃線剷走多餘料

先刁好內陰角

內陰角特寫

MARK位鑽窿