發新話題

舊款 SIG SAUER 226 附件 DIY 製作

好勁吖 ....
我地後生仔幾叻都未必有錦既手藝
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

真係好有心機! 多謝分享!!
另外想請教一下,在25樓的第一張相內顯示近板機位置的手握片鏍絲孔是偏離金屬身的鏍絲孔很遠,請問如何解決這問題?

引用:
原帖由 oliver1997 於 18-7-2011 13:50 發表
好勁吖 ....
我地後生仔幾叻都未必有錦既手藝
多謝師兄讚賞
手藝既野無話得同唔得,工多藝熟,做得多加上經驗值,每個人都得,未必年青人一定唔得,
只要肯不斷嘗試,總會有做到既一日

引用:
原帖由 whisky 於 18-7-2011 14:07 發表
真係好有心機! 多謝分享!!
另外想請教一下,在25樓的第一張相內顯示近板機位置的手握片鏍絲孔是偏離金屬身的鏍絲孔很遠,請問如何解決這問題?
多謝師兄觀賞
手柄外型基本上無得點郁,迫不得以才用呢招,
向朋友證實左個柄係10幾年前既TANAKA SIG 226既手抦
其實只需要改動手柄內既紙口位同骨位汁出要藏入既空間,可以的話盡量唔好改個金身去就位(就算用實彈真柄都係咁話)
因為個金身動不動都過千蚊,個柄實彈都係值幾舊,你會衡量個價值
紅圈內部就係小弟要汁既地方,另下螺絲窿亦有小量既改動

附件

18-7-2011 18:47

回覆 79# 的帖子

噢!明白了!多謝指教!

搵條鋸片來做坑, 咁都比你諗到!!!!???

師兄你前後摑左幾多下???

多謝師兄教路!!!!

引用:
原帖由 whisky 於 19-7-2011 02:19 發表
噢!明白了!多謝指教!
師兄客氣
大家交流研究下

引用:
原帖由 kei_2000s 於 19-7-2011 08:32 發表
搵條鋸片來做坑, 咁都比你諗到!!!!???

師兄你前後摑左幾多下???

多謝師兄教路!!!!
刮左幾多下無計過,每個人手勢同力度都唔同,
但應該唔洗好耐,小弟用左十零分鐘就ok,
啞鉛合金質地唔會太硬,應該話幾好刮

引用:
原帖由 marc 於 18-7-2011 00:45 發表
客氣∼客氣∼
你個舊款菱型花紋手柄唔係真品咩?

PGC = Pro-win = 香港著名CNC手鎗套件生產商
相信係你套身
救命呀師兄 .......小弟反轉成盒野都無圖中紅圈個粒Parts,有無師兄知個粒係咩泥架?煩講各位師兄告訴小弟......THANK YOU

附件

20-7-2011 18:34

引用:
原帖由 tango1997 於 20-7-2011 18:33 發表

救命呀師兄 .......小弟反轉成盒野都無圖中紅圈個粒Parts,有無師兄知個粒係咩泥架?煩講各位師兄告訴小弟......THANK YOU
似係拉殼鉤.

引用:
原帖由 carl 於 20-7-2011 18:42 發表

似係拉殼鉤.
唔該師兄 小弟先頭睇個型都估佢係退彈鈎,但舊款226應該從外表睇係無退彈鈎在滑架既拋穀窗側 ,
點解會多左粒野呢???

回覆 1# 的帖子

C-Hing嘅傑作非常靚 ,最服係自家DIY配件 啲心機同耐性,非金錢可比!
佩服
奉上我支P226舊版,記得幾年前個個都訂有rail嘅!唯獨我依啲老餅始終留戀啲原汁原味款,依家仲多個同好,可喜可賀   
見tango1997 C-Hing對舊版手柄咁有研究,多奉上兩張手柄相片作參考,應該係真品

附件

20-7-2011 21:15

引用:
原帖由 MANKF 於 20-7-2011 21:15 發表
C-Hing嘅傑作非常靚 ,最服係自家DIY配件 啲心機同耐性,非金錢可比!
佩服
奉上我支P226舊版,記得幾年前個個都訂有rail嘅!唯獨我依啲老餅始終留戀啲原汁原 ...
嘩~~~ 見到都扯晒旗呀 好感動呀 ,師兄同我一樣最鐘意老餅夠實戰味,
重有實柄圖 正呀
毒死啦

打擾樓主一下
用gun blue上鋁合金,鐵,鋼表面係咪一樣都會變黑?
好奇一問
thz!!
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 Vindicator 於 20-7-2011 21:49 發表
打擾樓主一下
用gun blue上鋁合金,鐵,鋼表面係咪一樣都會變黑?
好奇一問
thz!!
睇番氣槍年鑑.....WA既GUN BLUE係有分幾隻.........分鋁,鐵,同埋啞鋁三隻

發新話題