發新話題

雪狼M82A1開箱及改裝文

-真鐵資料-

朗尼·巴雷特在1982年設計了一支半自動的.50BMG口徑步槍,因此命名為M82,並開始在民用市場上銷售。後來又在1986年改進出M82A1步槍。巴雷特M82A1是當今使用最廣泛的大口徑狙擊步槍(反器材步槍)之一,幾乎佔領了.50狙擊步槍市場的統治地位。目前至少已裝備英國、法國、比利時、意大利、丹麥、芬蘭、希臘、意大利、墨西哥、葡萄牙、荷蘭、沙特阿拉伯、瑞典、西班牙、土耳其等30多個國家的軍隊或警察部隊。 M82A1也被廣泛用作民間的.50口徑射擊比賽,用於1000碼甚至更遠距離上的射擊比賽。

M82A1可以迅速地分解成上機匣、下機匣及槍機框3部分。分解銷位於機匣右側,一個在彈匣前方,另一個在槍托底板附近。

原本的M82A1在上機匣上面焊接有機械瞄具、光學瞄準鏡座及提把,而M82A1M把機匣頂部的短短的瞄準鏡座改成全長式皮卡汀尼導軌座,提把改為以可拆卸的形式固定的導軌上,而機械瞄具則焊接在導軌的前後。除此以外,其他改進還有在槍托底部增加了一個後單腳架及後握把。

全長 1447.8 mm
槍管長 736.7 mm
槍管纏距 381 mm
槍重 12.9 kg
彈匣容量 10 rds
分解後最大長度 965.2 mm
最大有效射程 1830 m

from:槍砲世界

- 開箱篇 -

盒內包含
SW M82A1 ,提把,原裝匣,說明書, 充電器,8.4V電池
充電器同8.4V電池可以唔冼要....

全長 1447.8 mm
槍管長 650mm
槍重 7 kg
彈匣容量 400 rds

導軌是鋁合金切削

50口徑的大火帽

鋁合金散熱凹槽外管

腳架
色水麻麻,鬆鬆的,不太緊密 .

提把

快慢機的是白色雷射刻字(已經比我染黑左)
真槍是半自動的,玩具也沒有刻上連發,但因為用Ver . 2波箱所以係有連發既....
握把毛刺很多,同M16既通用
馬達握把底板是金屬散熱式

把上膛桿拉後,但不是全行程的,就會看到Hop-up組

只需要拆出後面的1支pin就可以上下分離了
而拆出後面的2支pin就可以換電

放電位好大

兩段式的槍管

金屬Hop up ,內管有做定管,用膠水痴,再加上一條定位用既鋁通
原裝大約690MM內管,但很不幸,唔直既......

波箱及上膛桿的固定板

另一面波箱上印著SW的Logo
這個波箱的外觀真係麻麻....

-開波箱及改裝篇-

一開波箱,都預左係油浸......

原裝波箱的內裝如上所示:全氣量汽缸、一格鋼齒紅色塑料天梯、塑料單向滾珠拍頭、塑料汽缸頭、三顆XYT鋼齒、M120的彈簧、金屬油坑杯士、金屬尾頂。

所以第一件事係洗走左D油先
金屬油坑杯士

原裝個汽缸.....

之後用砂紙打磨波箱的天梯導軌及拉橋導軌,以降低運行的阻力。

原裝的推彈咀是沒有O環的,所以就上車床,車返一條坑,再加上O環

改左Pro.ologyworks的一體式全氣汽缸,單向滾珠拍頭,國產全鋼齒天梯,國產滾珠尾頂

套XYT鋼齒,只要重新set過就得

之後上油,合上波箱

還有就是把原裝唔直既內管改為SRC的6.04 640mm內管同做返密氣

-全槍外觀-

真係夠哂大枝

- 總體-

外觀質感普通的霧面陽極處理
槍身是鋁板(有點像鋁窗的鋁)
槍身的大部分角位都有點鋒利
而腳架係做得長過真槍個個

上機匣附上一條全長式的導軌,但沒有折疊準星照門
而雪狼應該係抄傑電(Hurricane)出的那組M82電槍套件

而整枝槍只有兩處有刻字
1.快慢機上的 safe 和 seml
2.右面下身既雪狼logo...
這個雪狼logo足足用左我成20分鐘先染得黑.....@!&*#

外管係一條兩段式鋁合金實心外管
全部都係以鑼絲牙扭入再以機米固定

但由於定管係用膠水痴所以拆就煩D...
一係成條外管一件件拆
一係拆火帽,再拆Hop up 倒條內管出黎

上下槍身有色差
上身黑色偏綠,下身黑色

原裝火力
以0.2g 6mm 彈試
頭5槍
97.5 , 99.9 , 102, 98.3, 100
平均99.54
姐係大約1J力

改裝後火力
以0.2g 6mm 彈試
139 , 140 , 139 , 138 , 139
平均 139
姐係大約 1.93J力

整體而言,這把M82A1收藏大於實用
要說外觀真係唔夠socom gear 個支真,人地全鋼,又有彷真刻字,彷真壓縮復進簧等等......

但雪狼M82係至今為止最便宜的巴雷特M82A1(*如果有貨),又係全金屬,又輕身D
所以如果你正在尋找巴雷特M82A1,又不介意外觀唔夠真,或者你預算唔高,雪狼M82會滿足你既需要~

引用:
原帖由 阿堅 於 12-12-2011 11:59 PM 發表
-真鐵資料-

http://nramuseum.com/umbraco/Ima ... edia/481108/25_hurt locker barrett 82a1.jpg

朗尼·巴雷特在1982年設計了一支半自動的.50BMG口徑步槍,因此命名為M ...
VERY PRO...

改左用咩力弓? 原裝m120打得1j嗎? 原裝內管係唔係509? & 有冇搖頭搖得好勁?

thx

引用:
原帖由 faihk 於 13-12-2011 00:09 發表
改左用咩力弓? 原裝m120打得1j嗎? 原裝內管係唔係509? & 有冇搖頭搖得好勁?

thx
改左M140彈弓 ,原裝內管係 690 , 冇搖頭

引用:
原帖由 阿堅 於 13-12-2011 00:13 發表

改左M140彈弓 ,原裝內管係 690 , 冇搖頭
老原都用690咁有心機? good喎!
不過全氣缸點都係推唔盡...

有冇可能改到加長箱嫁? 得ga話應該m120都到邊都唔奇. (數據大至上係黎自細佬我支svd, 用120%都1.2幾~1.3j左右)

引用:
原帖由 faihk 於 13-12-2011 00:20 發表

老原都用690咁有心機? good喎!
不過全氣缸點都係推唔盡...

有冇可能改到加長箱嫁? 得ga話應該m120都到邊都唔奇. (數據大至上係黎自細佬我支svd, 用120%都1.2幾~1.3j左右)
有心機又點呀....曲既...

加長箱一定放得入,但一定要改位

請問版主師兄而家可以係邊度買到同幾錢呀??
THX~~~~

引用:
原帖由 阿堅 於 13-12-2011 00:26 發表

有心機又點呀....曲既...

加長箱一定放得入,但一定要改位
有冇計可以咬返直佢先? 用man power!

引用:
原帖由 faihk 於 13-12-2011 17:45 發表

有冇計可以咬返直佢先? 用man power!
有難度

引用:
原帖由 cqb 於 13-12-2011 01:42 發表
請問版主師兄而家可以係邊度買到同幾錢呀??
THX~~~~
早排我見槍街仲有一間半間寫有貨,大約2500

之前"驗屍點"同"ssp"都見有
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

唔該囇師兄

發新話題