發新話題

VFC GBB MP5SD3開箱!!(第5頁又有片睇)

小小改良心得:
最近呢幾水MP5到SD都有槍皇出現,一般係五匣一飛機(報廢)..........
唔好彩三匣甚至半匣一飛機.......... 一般死法都係飛機推彈腳仔右面崩咗之後啲彈jam响上彈斜路.......
上次場game我支SD打三匣多啲收工,同場衛隊成員兩支一樣死法,反而我支A3狂full十幾匣冇穿冇爛........
返屋企百思不得其解,以為係bolt有問題浪得滯撞爛野啦,種螺絲攝正佢又係上唔到右邊粒彈.......
最後成支爆散晒逐樣試,終於比我揾到凶手,就係塊上彈斜路版!!

先入兩粒彈

只拆下身,外管組測試上彈

如果預着槍皇就會卡死咗,用平時HK拍bolt上彈隻飛機腳仔好快玩完.........

VFC呀VFC,硬係唔試真支槍就出街........... 上次就係有粒彈食死咗响坑位

所以要磨大磨深磨滑條斜路.......

要慢放都可以輕鬆上到右邊粒彈先叫成功........詳情看影片示範

SD尾托條彈弓比A3後咗,可能係VFC想較慢SD射速,但我都係鐘意快啲! 所以我墊前返同A3一樣......

外管尾一樣執走撞到bolt頭位置,執多少少穩陣..........

改5.1 hop up膠大半同M4一樣,我唔重復啦,只係仲要鋸前面粒野同鑽返個窿收外管基米........
好,去片...........
http://www.youtube.com/watch?v=-r69o6D4sPE&feature=youtu.be
撞鬼,今日又得嗰13度,打得唔爽..........第三隻匣只係入咗幾粒彈...... 我見咁快停咗都打過凸......

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 15-3-2012 22:35
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 15-3-2012 22:35

引用:
原帖由 MG-42 於 15-3-2012 22:29 發表
呢枝槍基本上好多問題 , 就算大執想落場都唔會襟用....  買過起碼六十枝槍.. 真係第一次見!!

A槍管同飛機,bolt頭並非同軸,有高低差 (每一下close bolt個bolt頭同飛機都係會撞擊週邊先再close bolt,極大損耗) 好 ...
咁你呢六十枝槍之中,有邊支真係唔執就落得場先?
我唔係幫VFC打工,MP5問題係多又真係爭唔落..........但執完落埸都還可以.........
A:高低差唔覺有,左右搖就好明顯,我種過螺絲响bolt度都會有幫助........(我試槍片就冇裝)

收四口M3圓杯螺絲.......

B:鋼片沖壓槍身死症,槍身尾燒焊後有少少收縮,所以份bolt要做細啲

C:其實近呢水A3到SD啲匣已經改善咗,起碼個底冇噴出嚟先吖.......哇呶漏我只係拆出嚟抹乾淨裝返又冇事.......

D:主要係上彈件斜路版有問題,我支第一水A3就冇事,支SD就上唔到.........執完之後有片你睇粒粒出.......
仲要只係原裝飛機咋(有種六角匙加硬玩bolt stop).........

現打過20匣+bolt stop幾十次,只有輕微撞凹,今個星期日有局落場再試過..........

至於bolt stop零件為我自家制..........如果VFC肯送支417比我都可以考慮吓公開既..........

回覆 63# 的帖子

F22兄,我見到你裝咗銅cylinder喎,是嗎?

引用:
原帖由 kwankwan60 於 16-3-2012 19:53 發表
F22兄,我見到你裝咗銅cylinder喎,是嗎?
矛錯呀......

回覆 63# 的帖子

F22 兄...我留意左你個 DIY 5.1 Hop up set 好耐(由M4到MP5)...
但係又自知冇咁既能力去搞... 如果可以量產賣街就好lor

引用:
原帖由 jerry67 於 16-3-2012 23:27 發表
F22 兄...我留意左你個 DIY 5.1 Hop up set 好耐(由M4到MP5)...
但係又自知冇咁既能力去搞... 如果可以量產賣街就好lor
F22兄, 小弟都好欣賞你隻WA M4 5.1 Hop Up!
其實小弟好耐之前己經想問你可唔可以樣隻比我
Helium-3 將會令人類文明到達另一個境界!!

引用:
原帖由 MG-42 於 16-3-2012 23:42 發表
大部份起碼唔執都開到槍打到game.. 哈哈

老實講你係bolt種四口羅絲 , 你覺得個槍身頂到咁大磨損嗎 ? 相中粒羅C都磨到蝕曬 , 成份bolt都痴滿金屬粉 , 越磨越鬆 , 可能裝bearing或膠墊parts作消耗品先可以抵消 ...
咁即係有少部份都要執啦..............
我又問你啦,M4鋁身打鋼bolt又有冇問題? 從來未聽過有鋼bolt磨蝕鋁身係咪?
所以我覺得MP5鋼身行鐵螺絲絕對冇問題,嗰四口螺絲冇蝕只係我用沙紙磨過,上面啲金屬粉係我啱啱加工後痴上去而唔係打出嚟
其實正如我先前提過槍身尾部燒焊後收縮而收窄,種四口羅絲後入槍身嗰吓係塞入去,到隻bolt入咗去就會好順又好少虛位~~
當然如果你怕死亦可以種膠螺絲或痴膠片,各施各法啫......我唔一定啱晒,點做係由你決定,OK?

G36/HK416少問題因為槍身工法唔同,MP5如果學G36/416咁樣用倒模身毛病一定會少好多.........
但最大問題係:你仲會唔會買呢?我就一定唔買囉..........

引用:
原帖由 lololo 於 16-3-2012 23:44 發表

F22兄, 小弟都好欣賞你隻WA M4 5.1 Hop Up!
其實小弟好耐之前己經想問你可唔可以樣隻比我
冇問題,只係呢排多野整要遲啲先得..........

引用:
原帖由 MG-42 於 17-3-2012 03:18 發表
M4條bolt同MP5條bolt個接觸面積差好遠wo...  

最慘係MP5 bolt重要前重後輕, 份bolt明顯係前段受力磨損得好快...

我冇聽人講M4 bolt易磨損,但我今次係親身領左野,我只係打左60發已經咁樣,各位自行判斷.. ...
所以我話過飛機腳右面快蝕係上彈斜路唔夠粒彈出,我未執前都係三匣收工

引用:
原帖由 F22 於 2012-3-16 23:08 發表

矛錯呀......
矛錯的話小弟就少少問題請教吓師兄了。

銅cylinder會否在氣化過程中,因為忯温而影嚮子彈射出時既彈道呢?

引用:
原帖由 kwankwan60 於 17-3-2012 23:10 發表

矛錯的話小弟就少少問題請教吓師兄了。

銅cylinder會否在氣化過程中,因為忯温而影嚮子彈射出時既彈道呢?
其實市面上只有VFC MP5係行膠cylinder,其他GBBR都係响bolt做埋cylinder............
所以換銅cylinder只係同主流GBB一樣,咁又會有咩問題呢?
cylinder作用只係blowback用,彈匣氣化同温度/hop up膠/槍管/飛標出氣量及用咩彈先會影響到彈道.......

發新話題