發新話題

估唔到真鐵GLOCK有個咁得意既問題

楂槍要識得楂掔支槍之如又要身體平衡地有rigidity!

其實好多槍楂唔正就有呢類情況出現!

CZ75都有時有呢類情況!

MP5 頭幾次學射唔識楂!Jam槍Jam得重西利!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-2-2013 07:06 發表

MP5唔識楂會Jam???
MP5的確係一支最好既狗仔口徑SMG!你不防試試淨cock槍上30rounds滿子彈既彈夾後slap load chamber再用手拉cocking handle續粒狗仔從ejection port跳出來!你會見到粒粒fright path會有不同!初試唔楂掔支槍又行得chok下chok就會jam!原因同glock similar!所以班飛虎又長時間楂掔支槍又rigid form又描準打頭又行又走!下下bulleyes!又冇jam槍!佢地真係好勁!

家下打MP5可能去太角至有得玩啦!

引用:
原帖由 kfc 於 19-2-2013 14:03 發表

個重點係話"唔識楂"而j,唔係粒米有問題而j喎...
重點係咁! 岡岡同班"用MP5"老友吹下水! Jam槍有多種原因! 我地係外國學個此MP5係參不多要Dispose既軍品! 只要支槍Rock n' Roll下都Jam槍(食煙斗ka彈殼)! 所以手勢係可以扣成Jam槍可能性! 同時子彈級數(115gr, 124gr, 147gr 既9mm子彈)都有分別! 147gr 9mm(彈頭重,可做到較大回衝力)比較多人彩用! 玩時就一定盡平啦, 用115gr reload為多.

一般9mmx19mm子彈power比其他子彈(eg. .45ACP, 10MM, .40S&W)為細! 再加上啲槍Factory Tunne用Factory load以tunne到極限(盡合理地細recoil). 當eject時啲狗仔殼跳唔遠! 如果支槍唔咪太精神只要bolt recycle時"借力"個bolt-back行程唔夠咪ka彈! 對MP5來過ka彈唔咪大問題!

老友都話本土既MP5 keep得好企理! 所以好難出事! 唔同當年係外國玩射re-load! 會jam!

引用:
原帖由 kfc 於 19-2-2013 15:19 發表

你以上既"解釋"就即係話你之前"唔識揸MP5會jam彈"呢個結論係唔成立啦
C Hing! 當年個Firearm Training Instructor同我講....... You must hold the SMG (MP5) tight and butt tail against your shoulder position, improperly and loosely handle may affact the bolt cycling of the weapon! 我地係軍營到只係用4小時左右學習MP5既Introductory course! 事實上唔識handle而Jam槍致correct handling 射到支槍唔jam! 再following instruction一路行一路描準射靶! 再根入屋打個轉! 出翻來以經熱死了! 呢個係我地既一人生對MP5既小小經驗!

所以有c hing(真正用家)有更多經驗話(Chi線)我都覺得合理!

引用:
原帖由 leoleo0517 於 19-2-2013 17:47 發表
用.45會唔會仲易JAM
成230gr .45ACP 爆槍都未到Jam/槍

發新話題