發新話題

動物易公

動物易公

http://hk.dv.nextmedia.com/actio ... 57199229.1374111289

呢個市民咁有愛心! 呀保安叔叔應該灑個LUM! 即時張隻老鼠MICKY放入膠袋俾佢載翻自己屋企養嗎!

好! 以後捉到老鼠唔殺! 叫班動物易公來望望叫他們載俾食環處(處理)!

有病呀!

曰後.......

老鼠藥殘忍??? 因為老鼠藥慢性把老鼠中風.......

用捕老鼠夾殘忍??? 夾死老鼠唔人道.......

浸死老鼠殘忍???  慢死唔人道.......

貓捉老鼠殘忍??? 你們唔可以敎壞貓貓做殺生壞事.......

不如教育啲老鼠認識環境衞生唔好載病毒及鼠疫! 唔好偷野食及食垃圾! 做足安全準備唔好生到周圍都係老鼠!

外國叫老鼠做 rodent ! 鼠類 ! 通常加多個字 pest ! 害蟲 !

所以任何方法殺老鼠一般冇人投訴 ! 有 common sense 都知道老鼠對人體及環境有害, 要盡力消烕 !

引用:
原帖由 阿Fee 於 18-5-2015 12:15 發表
個義工認為殘忍用火燒殘忍仲要幾個人圍埋食花生,一野打死反而冇問題
易公覺得殘忍就報警! 俾食還處處理(浪費納稅人啲錢)!食環處班火記咪一樣望住食花生!自己関門處理分分鐘手法重殘忍!

黑死病藉由老鼠身上的跳蚤傳染! 以前班軍人都係用火燒死老鼠連鼠載跳蚤一同燒死以免鼠疫傳播!

新界西之前都有記碌有鼠疫個案! 班愛乜乜人唔該有小小COMMON-SENSE啦!

注! 本人愛䕶動物及貓狗之人, 不會殘酷貓狗, 但也不會盲目口講一句保護就亂去保護.......

引用:
原帖由 阿Fee 於 18-5-2015 12:16 發表
捉老鼠首先要清晒屋企雜物,再放老鼠藥(唔好濕水),兩日放一次,每次放一百幾十粒,放足十日先夠
之前毒死一隻大老鼠! 隻仆街Lay入左部分體冷氣機風口內死! 跟著風口有蒼蠅飛出飛入! 一開冷氣就有好強鹹臭味 ! 跟著屋企人俾鼠蚤咬! 叫冷氣師傅來換機! 所以用藥唔咪一定有好效果!

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-5-2015 20:38 發表
記得睇微博,大陸有佛教義工去公園放生毒蛇……去海邊放生淡水魚……去水庫放生陸龜……愛護動物乜乜過火就膠
上次大陸有傻佬放生千隻老鼠!去人家農田放生! ! 農民想打死條傻佬!

引用:
原帖由 tango1997 於 19-5-2015 11:22 發表
老鼠連老鼠籠。。。一齊掉係紅火蟻竇旁邊。。。大約頂到八分鐘。。。身長約15cm至17cm長。。。不計條尾
有冇片睇? 有就PM我!

發新話題