發新話題

快樂嗎?16件小確幸證明你活得成功

所以我們選擇再移民! 去臺灣; 泰國; 星加波; 澳洲.....

下一代在香港就可能變成好多一般香港人一樣窮靜得樓同錢!

如果你們是香港上流社會一分子(唔咪過班只係大把錢香港人)! 咁冇所謂!

我現在身處澳洲工作! 聯絡翻個舊同學, 他一接我CALL就問我可否幫揓跟車!因新年假期好忙! 食翻餐魚生當人工! 我早上開完會有空就12:00pm在City等佢架貨車接工作! 半日做跟車學到如何驗收海鮮!  當年他在大學畢業讀調理農務係 ! 現在係魚市場打工及主要做貨車司機!揸住架大雪櫃貨車取貨送貨!開工時間由4:00am至3:45pm! 星期六半日工及星期日放假! 老闆唔理他們幾點開工收工!總知每天送哂指定貨物給客人及保持海產雪藏新鮮給客人就OK!  打一份運輸工都可以去買屋買兩部車又給到兩個仔女供書教學! 佢太太又係打工仔!生活無憂!又冇想過要住靚屋揸法拉利!平平常常一世人! 澳洲政府可以幫助他們一定唔發大達但一世人生活無憂健康正常!

現在香港生活都OK! 年紀大! 將來香港生活可否同今天一樣?

引用:
原帖由 Dave 於 2-1-2016 22:18 發表
不過話無知又好阿Q 又好,由細香港大,唔會話特別覺得生活苦或者其他,
香港人行路世界數一數二快,OT 數一數二多,樓數一數二貴,
但習以為常,當然物價平D是好事,但望完人家福利國家之後覺得自己香港不是人住之 ...
重睇住班講女! 有空不如去臺灣識下啲識得枱彎既妺妹溝通下啦!

引用:
原帖由 Lolanto 於 2-1-2016 23:14 發表

好認同人唔一定要發達,只需要生活無憂,年老有病時可以睇醫生醫病便足夠了,而係香港生活正正冇呢個保障,所以係香港人都想發達,因為有錢先可以睇醫生
真人真事! 我舊同事有一天收到電話! 話母親腦冲風入左醫院! 公立醫院急症室話冇辦法要送去私家醫院專科醫生即時開刀做手術! 突然要急壽90萬! 邊到有錢!去局住借財仔!跟著結果係迫到破產收樓拍賣! 個醫生都好無奈地講!如果你在外國有國家醫保就唔會發生這樣的事!

香港冇野危險得個窮及唔識人買份真係有用既保險!

我俾保險公司踢保!要請律師搞掂! 前前後後洗左120萬現金! 一生人最痛就係呢一次!

好彩老闆很做我私人擔保500萬! 銀行很借二萬萬!  對方見到我有後臺即宿沙! 計計埋埋百易萬內完事!

發新話題