發新話題

美軍轉新5.56子彈

因為防彈物料越造越輕又越來越薄! 同時“龍皮”又能防穿甲彈能力提高! 唉! 要一槍殺死人嘅彈頭越來越普級!

不過我個人覺得5.56 X 45mm NATO (MK262) round就算用穿甲彈都係一般火力! 比起7.62 X 39mm M43 Russian 或 6.8 X 45mm SPC都係差一段距離!

可能只係針對現時啲5.45 X 39mm M74 Russian 及 5.8 x 42mm DBP87 Chinese!

點解個個國家麻麻煩煩一定要自己用自己定彈藥標準! 唔可以大家一齊定出一粒”好實用”國際標準” 輕武器” 但又唔好太勁太恐怖嘅子彈! 作戰時蘋果對蘋果! (好似比人覺得都有小小人道立場!)

你地覺得邊粒子彈最好用來通一標準?

我覺得全球用6.8 X 45mm SPC 比較好! 因為係5.56及7.62中間, 標準彈頭(無鋼芯)…….     

如果個個射穿甲彈! 當兵! 你地當買我份啦!

http://www.youtube.com/watch?v=5 ... =1&feature=fvwp

其實根國際法用”輕武器” 即係手槍及步搶只係主要用來自衛(向前方’敵人-意圖對任何人作出武力威嚇’面對面還擊而目的是’停止’ 武力威嚇而不是殺人). 當然’ 停止’ 係連同擊殺對方的可能性(由軍事法庭判決). For example 如果你向逃走着的’ 敵人’ 開槍射背面而導致他人死亡, 此可等同謀殺. *法律就是法律! 就是敵人濫用灰色地帶! 生為軍人就要衣法行事…….

Bullshxt之后又對5.56 x 45mm M855A1 Green Tip新子彈有乜關係? 本人應為此類子彈主要針對中國啲鋼釘子彈! 但對在戰場上一般平民及救緩人員造成極大威脅! 因為任何5.56或7.62(military hard ball) 彈頭都係對人體作成穿透力極高類別子彈, 有沒有穿甲能力都係一樣程度授毁 但不同之處就係穿甲彈可打穿1/4鋼板再變成碎片再打入壁牆物後方的人(anyone由平民到敵人或自己友)! 同時此攻擊方法(明用穿甲彈隔板打見不透的人)可能違反國際軍法! 不過戰場就係戰場! 唔到我地講!

最後問題係呢類”以經大量生產” 之”環保子彈”張會在米國本土流出大部份槍友的手! 今次個個都穿甲! 真係再一次” God bless America”

有好多米國槍友以向政府提出反對米軍張此類子彈代替常規M855鉛芯, 原因係殺傷力太大…….

最好笑就係提昌用此類子彈嘅人話! “””主要原因係環保…..???? 不合鉛嗎??????              

邊個話一般M855打唔死人呀! 不過穿唔到1/4” 鋼板致嗎!

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2010 14:27 發表

咁同打唔死人有乜分別?

個個國家軍隊都有甲著
連歐美犯毒集團甚至塔利班等恐怖份子都班到D舊式防彈衣番黎
一定要穿甲先致叫打得死人! 用Hardball就叫造打唔死人? 不如你祥細講解比小弟聽…….!

似我地唔洗驚本港啲差佬啦! 拒地冇用穿甲!

嗱細佬! 以前我都著個吓件vest! 到家吓我都會上_山打吓5.56! 我用Winchester M855同Norico MK262級別. 你打個邊隻5.56呀?

點解中意講吓5.56? 因為我都係射5.56 Ga.La!

雪犬兄你唔洗勞氣! 我都唔勞氣, 算把啦! 當你見到佢地連12Ga都唔知係乜野, 見到支計劃中P90氣槍都可以一見就講到氣化問題……. 等等! 同佢地答嘴就等同鷄同鴨講……. 由講槍變吵嘴!

如果想燒槍! PM我! 星期三上午anytime.

#39 Yes! We all should be nice! Ethan is a nice guy anyway, he just express what people may be treat for their action and reaction....... again we all are freiendly guys here.

MS brother can we shoot ss109 in your range while we visit you in UK??? Can we?     

發新話題