發新話題

[認真] 戶外貯物櫃問題

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 16-9-2014 17:34 發表
天台想整組合屋或戶外貯物櫃,有乜又平又好屋記又吹我吾脹的選擇?
C Hing 平野冇好! 真係好就一定貴! 用曰本屋啦! 石岡有show room!

單一個組合屋(無冷氣)面積唔多個三成屋頂面積及高度唔高過2.4米左右!屋記唔會搞你!

引用:
原帖由 jacko 於 16-9-2014 23:01 發表

補充,必需為可移動嘅, 如果不可移動一樣有機會被控僭建
Yes! I use this! "Free standing furniture"

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-9-2014 00:02 發表

屋頂面積計吾計埋牆的厚度先?

有說法話高度唔高過1.5米及牆的高度,係咪堅ga?
不成文規定或大廈公契(DMC)! 一般公眾屋頂之頂層業主只可以擺放一兩個1.5M高小形戶外櫃! 所以日本戶外櫃好多人買!

如果DMC冇例明! 可以跟據屋頂天台出入口大門之天花結構蓋頂面高度作準! 即是任何Free standing objects唔可以高過天臺門口屋頂!

上述係一般程況屋記唔會插手管理! 但消防會叉你!   

如果全私人天臺就冇走火限制!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-9-2014 07:43 發表
業權是私人的,咁走火無限制?

消防又叉我D乜?有人話吾比佢地上天台,佢地不能取證都做吾到野
如果你個天臺係全私人! 即係有合法入由屋內私人樓梯通道自由出入及天臺私人苑圍! 咁消防處一定唔會搞你! 但如果你個(有契)天臺包括走火逃生通道的話(即係要由屋大門出去行上走火樓梯上屋頂個類)! 消防處就可以叉你! 如果你次次関門大吉! 得罪消防的話! 佢地call値升機來影沙龍, 近期以用小型値升器材影沙龍! 到時最多咪釘你契!

發新話題