發新話題

[認真] 唔洗鬼打鬼,香港好快會禁槍

你估呀泥生真係有咁大能力搞到全港禁槍禁玩具槍咩!

冇錯! 大陸本土係表面唔可以玩及收藏AIR-SOFT槍! 但到時要引用公安法都未必可行全面禁玩具槍(為什麼! 唔在此詳談)!

大家知道呀泥生(井底蛙)成世人好狠做槍界最有影響力人物! 佢以為搞破壞係好表現到個人出色.......其實一個䧭明人或有能力有影響力既人最專長係搞建設同合一!

講真搞破壞! 個個人都識搞.......

好心佢成世人唔化! 先學人做個有錢佬至去學人做槍楦大佬!

去到立法會! 以你讚成我即時反對既文化底下! 夠票致再講啦!

如果要玩! 之後重有法寶去反佢肚!

泥蛩有幾個弱點! 1) 就係他成日以為玩開槍班人一定要支槍! 冇左會死! 2) 本地槍界一定可以搛大錢, 只要一權在手! 3) 可能佢性格係自卑, 小氣! 所以咪要行一啲路去表現自己!

如果所有玩槍人見到佢"大佬前大佬後"佢就覺得係成功.......

呀公我地應該鼓勵樓主! 鼓勵他成立一此乜乜關注會! 自己帶頭去行出第一踄!

引用:
原帖由 gtoray 於 18-8-2014 17:12 發表

以下係我地08年專登為軍展會做既宣傳海報,當時有位版友重做左個power point上台做講解

http://wargamehk.com/cgf/attachments ...
10 個 LIKE

呢處有冇會員係大律師呀?

有的話

Say 個 Hi!

其實現行法例以經好足夠! 一句啦! 膠BB豆槍唔過兩蕉就係玩具! 過兩蕉就一定要槍脾管制! 無牌就犯法!

玩玩具槍安全知識! 買合"馬老爺"膠槍都一定有圖文安全使用說明!

無須要比個"槍界失敗者"出來講幾句就咁大反應.......你越大反應, 呢類人越"得請" !

如果要保護玩具槍行業及大家權利! 行內及本會內有冇大律師玩BB豆槍! 如果有的話叫出來! 成立一個玩具槍立法關注組! 由行內人提供儀見立法係自己友幫自己友, 點都好過比啲不知所謂自認槍界專家用運水X魚心態立法找著數!

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-8-2014 10:32 發表

想問問,現行法例已夠用的話,那麼為何還要立法?

說明書的安全意識教導,別說馬記,現在連國狗也有了 問題是有幾多個肯去打開看看
法例一直都好健全! 只係有人心懷不詭想駁出位引用Cheapter-238去管玩具槍! 如果真的話就PK啦.......到時由 H K Z A 班人搞死! 變成有錢人活動, 唔咪佢地會員想搞GAME場! 犯法出唔到牌之類玩死你地!

所以........大家要努力keep住我地只係兩焦以下玩具槍同真槍冇關!

所以我本人企得好正! 所有.177 , .22 , .25 或大過這三個口徑之任何氣動槍! 我一定唔會無牌去買! 里得你唔高過兩焦耳! 總之所有BB豆AIRSOFT GUNS唔過兩焦耳就係玩具! 過兩焦耳就犯法!

引用:
原帖由 T-800 於 19-8-2014 14:44 發表
"玩具槍" 既標準竟然同ロ徑有関......? 什麼羅輯...???

1. 馬路仙8mm AIR SOFT GUN不是玩具槍....?
2. 2J以下 RAM 粉彈槍ロ徑超過10mm 不是玩具槍....?
3. 6mm AIR SOFT BB彈  ...
以我對槍械應識小既人來講, 我都係跟著ISSF會內所用之槍械類別作為(出牌)真槍定義!

我同一大班玩真槍射擊活動人仕見慣有來福缐及用鉛彈彈頭之類氣槍都係過兩焦耳要申請牌照!

近呢幾年市面上有上述.177, .22, .25氣槍買, 初時行入去某店問想買支玩要乜手續! 佢地話同一款式氣槍有兩種! 一種唔過兩焦唔洗出牌, 別一種過兩焦要出牌! 我對住個sales講唔過兩焦冇力! 支槍咁貴點買得落手呀! 跟著個sales大細眼笑淫淫就發表hasdkhfashdfkjldsah   !

所以我們都話唔洗牌玩 air pellet guns 實有一天出事!

我自己對槍械認知小所以只係睇說明及定義! 6mm Dia. 及 8mm Dia. plastic ball bearings ( 6至8毫米值徑膠朱 ). 可用作射擊及期他用途!

.177 air pellet 係講大約4.5毫米値徑彈頭. 只用作射擊用!

如果只係睇唔過兩焦投射物作犯法及不犯法定義就太過膚淺, 一定要睇本身類別及性質!

如果AIR-PELLET氣動槍降低動力小過兩焦就合法! 又如果有(兩焦耳內)10mm叉氣跳殻做比支M4用, 只要換條槍管同個bolt-head就玩得! 咁買支真M4咪唔洗出牌!

所以我自己企得好硬! 係2J under Airsoft = 玩具! 其他氣槍! 一律當要出牌槍械處理!

軍醫叔只要你LIKEY! 冇問題! 我櫃內啲乜槍密槍送曬比你又有乜問題呀!

引用:
原帖由 T-800 於 19-8-2014 19:31 發表

合法果D至要...哈...

其實合法玩槍人,wargame人真係應該團结做番D嘢...但点做法應該商討一下...

HAPPY SHOOTING!
No problem 我余左玩具之外! 全部都有牌cover!

引用:
原帖由 0o0p 於 19-8-2014 19:50 發表
就由旺角開始
星期日 擺街站
發淪宮 隔離位
示範下 正確射擊運動
反對下 某不真確報導
唔通你係 H K Z A 派來!

你食左水銀面湘! 係化輪宮隔離擺擋! 咪真係叫大家以後唔洗玩!

發新話題