發新話題

唔洗幾耐玩完

因為自己搵得少,就要眼紅一個比較正常既工資?

問題唔係最低工資太高,而係大學生入職人工太少,先係問題所在吧?

引用:
原帖由 mujiadam 於 27-4-2011 13:46 發表
拿拿拿,其實係唔係大家既觀念一直都係錯架呢?
讀書求既係知識,而唔係金錢
如果要求"學歷"同薪金掛勾,係唔係本身長期以來既錯誤呢?
大學生又點?
小學生又點?
中學生又點?
讀書係為知識,無錯,但知識有價啊!
我識,你唔識,咁我就應該比你搵更多,有問題嗎?

顧主何嘗又唔係要求"中學畢業/大學畢業/碩士畢業" ?
有要求本屬正常,只不過顧主就唔承認,目的只不過是壓價而已。

既然大學/中學/小學根本無分別,點解唔請個小學生?起碼無咁易走,定 d 顧主嫌 HR 得閒得滯,一個月走三五七人會安樂 d ?

引用:
原帖由 mujiadam 於 27-4-2011 14:09 發表

小弟多年熟讀香港名作家黃玉郎既龍虎門同馬榮成既天下,再加上深入研究原哲夫既北斗之拳,仲有日本必讀之鳥山明既龍珠,又唔見可以同銀紙掛勾?挑!
可以,如果你既工作係寫漫畫評論/漫畫篇輯/出版業既話。

另外,如果師兄真係可以研究得出真實可行既北斗之拳既拳法,咁你直頭係一代宗師添啦!仲使鬼講讀書/搵工/賺錢咩 ...

引用:
原帖由 nishi 於 27-4-2011 15:32 發表

香港有幾多個黃玉郎丫...唉
都仲有個馬榮成,有個劉雲傑呀 ... (劉生算唔算名氣畫家呢?)

引用:
原帖由 mujiadam 於 27-4-2011 15:32 發表

我點都唔認同架啦!
一部行 i7 既電腦 ,同一部行 celeron 既電腦,
一部 mark 緊萬幾,一部 mark 緊三千幾。

因為你要行既 program 簡單,其實 celeron 就夠,但你堅持要買部 i7 既機返黎,但就同個 sales 講話我個 software 用 celeron 同 quad core 黎行係無乜分別,所以同人講 i7 唔應該 mark 呢個價 ... 呢個就似係而家顧主既心態。

(不過實際上,其實好多時候要做既野根本就係 celeron 頂唔順,真係要 i7 既 ... 只不過 d 人就扮晒 celeron 就夠行o者)

引用:
原帖由 wing383 於 27-4-2011 17:16 發表
其實點解大家將個focus都放左o係果$2000既差距?
冇錯依家新入職係咁,幾年後當你有左經驗,仲係咪咁呢?!
如果幾年後,呢d所謂大學生都冇個能力叫高d價,咁到底係邊個既問題!???
做人眼光放遠dd好唔好......
入職當你萬二好未?
做兩年加到萬四好未?
再跳一跳槽到萬六好未?
再做多兩年加多你兩千好未?
到你去到萬八時,你發現,原來已經係差唔多成廿六七歲,但都未夠兩萬 ...
有幾多個人真係年年加薪過千,跳槽又加幾千咁爽?
又有幾多個 HR ,見你上份工得萬三,今次開價萬八,都照比你?

引用:
原帖由 118048 於 27-4-2011 20:39 發表
咦!前排大學咪公佈左佢地啲畢業生人工中位數有成萬八蚊架?  據聞有位大學生一畢業就月入十萬喎(唔係販毒嗰位)! 吹水架?
點都好,機會係自己爭取番黎既,成日嘈政府無照顧你,同嗟來之食有咩分別?
叫佢唔好比中位數,比一個 Standard Diviation 入面既數值出黎睇睇再講。

引用:
原帖由 阿Fee 於 27-4-2011 23:36 發表

其實如果個個都加人工,D老闆俾多左錢,好自然提供服務/貨品就會加價,通貨膨脹又加劇,到頭黎得個吉
因此,而家老闆搞到個個就快無飯開,自己就肥晒,咁香港就唔算得個吉?

個個加人工 ... 如果只係加到一個合理水平,又有何相干?

今日掃地阿姐收你六千,你炒佢聽日請個五千五既黎做,後日又炒左個五千既搵個四千五既黎做 ...

今日個掃地阿姐幫手 reception 聽兩個電話,後日就直頭搵個掃地阿姐黎做 reception,再後日個 reception 唔做就用掃地阿姐既人工請個 reception 返黎 ...

與其話最低工資搞亂香港,不如話無良顧主互相勾結,只顧自己而忽略社會責任?
難道要再次重演沙士時期,個個都唔敢用錢,百物蕭條先安樂?

引用:
原帖由 queen 於 28-4-2011 00:40 發表
好啦, 咁位茶水呀姐每月$5600....個OA又要幾多呢??$6000?????咁OA之後到門口接待員, 文員........一路一級級咁推上去......係咪全部都要加人工???
我想問,如果你月入約莫一萬,見茶水部阿姐由三千幾四千蚊,加到五千蚊多少少,剛剛夠糊口,你既第一個反應真係"點解我無得加" ?????? 見到一個好慘既人變到無咁慘,大家既反應竟然係咁 ??????

我想,一個正常既公司,一般文員既人工應該唔係去到要同"收最低工資"既人相提並論吧?
如果呢間公司只係認為個文員只值五千幾蚊一個月,仲要話加人工會令公司蝕錢既話,一係呢位員工既生產力太低,一係根本呢個位就唔重要!
咁既話,我建議一係炒左個員工,個老闆自己做返,反正唔多野做,差少少老闆自己做唔掂咩?
一係就摺左間公司,反正收入又唔多,公司存在既目的係賺錢,賺唔到錢既公司,你估開善堂?香港少一間公司會停止運作?失業率會大增?

引用:
原帖由 於 28-4-2011 21:01 發表
我好奇想問下...究竟設立左最低工資..究竟真係加左人工...令到生意真係做唔到..
定係..無辦法維持到先前賺咁多錢...定係賺少錢..寧願摺埋打工...定真係..加哂人工..真係無得做.?
我覺得香港的老細...係要賺要賺到盡 ...
因為顧主無牙力去叫人唔加租,但自己賺到又唔想摺埋再做打工仔 ...

好心啦,真係一個月賺得一萬幾千既公司就摺埋佢好過啦。
死都唔肯摺既,實有 d 錢唔知去左邊既。可能係公司名義買呢樣買o個樣,扣油錢,甚至買物業,呢 d 無形利益有得用又可以扣稅,如果打工仔就自己真金白銀拎出黎。

推 lum 個市?呢 d 已得利益者先第一個唔肯過你啦。話就話就快無得賺,真係咁?

引用:
原帖由 於 28-4-2011 21:10 發表

做老細..有幾多個人咁笨..用自己名義去hold物業...唔係點樣搞到公司收支平衡..執好條數..又交少d稅...
又可以大條道理同員工講公司無錢賺..但自己日常起居生活就食阿公...咁荀既野..我有本事我都去做..
我覺得,呢 d 野做老闆應得既。你開得間公司,下面既人(仲可能講緊幾十甚至幾百人)跟你搵食,責任確實係大,當係甜頭亦屬應份。
不過,你賺時賺,都睇下跟你搵食既人係咪真係捱得到先得架。
講緊五六千蚊一個文員,六七千蚊一個會計,唔係一句"佢仲有飯食"就可以吧 ... (下次可能因為佢仲有飯食,要減到佢只可以食麵包先得就死了)

引用:
原帖由 ranger_hk 於 28-4-2011 21:57 發表

C兄無錯一個加三蚊四個人一共十二蚊就算十個鐘都係百二o姐!
但今年來物料來價高咗幾多?
租金又高咗幾多?
每日成本加多百二又會點?
哦?原來各大商人無因為咁樣而加價?
來價高左,價錢加左,份量少左同劣質化左,其實真係賺少左?
如果各位有睇過本地一個叫暗黑熱血既 blog 既飲食版,你就會知,乜野叫佢搵藉口再賺盡 d 。
無睇過既,不如大家計下大家X個焗豬扒飯,加價但由兩塊變一塊豬扒,個飯少左接近五份一,真係單純補回差價咁簡單?

引用:
原帖由 queen 於 29-4-2011 02:23 發表

一次過回....
以你個例, 我同呢位茶水阿姐人工仲有距離, 我唔會眼紅呀姐.....但同佢爭500個OA呢???佢又會唔會諗"點解我無得加"呢??到OA加咗, 同佢爭一千個文員A呢, 佢又會唔會諗"點解我無得加"呢??到呀文 ...
咁個 OA 有無存在價值?個 OA 都會自諗下自己係咪應該唔止呢個價?如果個 OA 都認為自己都只值呢個價,仲有乜好眼紅?
如果覺得唔止值呢個價,就自然會流失,去搵更好的工作。咁呢個 OA 對呢間公司有無存在價值呢?
有既老闆自然會加人工,如果根本呢個位唔需要既,就請佢自炒個人自己做返晒 d 野。呢個世界無話無左邊個唔得,唔係一貫老闆用黎壓價最好既理由咩?

其實講緊既,係一個四千蚊既阿姐,一個四千五蚊既 OA,一個五千五蚊既文員。呢 d 真係合理市場價?如果你話經濟蕭條,例如 2003 年 SARS 時期,我覺得合理,甚至幾高添。但而家係講緊年年通漲,出街食個大家X焗豬飯要差唔多四十蚊既年代,呢個價我只能夠用"悲哀"黎形容。

以前只不過老細用個根本唔合理既水平去請人,而家調整返去一個正常既水平,就喊打喊殺?乜野自由市場,其實只係"老闆壓價,打擊市場"最自由既地方吧!

引用:
原帖由 odaan 於 29-4-2011 01:40 發表

羊毛出在羊身上 , 加完人工 , 打個圈要你嘔番出黎 , 仲要嘔凸
錯了,而家有邊一日唔係面對緊呢 d 問題?選擇係無人工加但(暫時)無比人打到嘔電(遲 d 唔知),定係加左人工比人打多兩拳再嘔多 d o者。
你估大家X夠唔夠膽一次過同你講因為加左人工焗豬反由三十八加到四十八?
但就算無加人工,由六七年前三十六(定三十四)連飲品,去到而家三十八(差唔多咁上下)不包飲品,我地晨早比人打到嘔電啦。

發新話題