發新話題

[DIY]說好的G3KA4

[DIY]說好的G3KA4

話說呢枝槍想整已久,上年10月已經開始收集所需槍件
奈何一直找不到HK33的護木,只好一拖再拖
直到上個禮拜見CA做特價,小前又對HK33有點興趣,於是買下HK33,並開始度數為計劃已久的槍枝揭開序幕
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1

好番正題
G3K究竟同G3有咩分別?
第一:槍管由17.7吋縮短到12.4吋
第二:HK33共用Handguard
第三:全長縮短130mm

因為G3同HK33 Handguard左邊ge正方形物體(實在唔知用來做乜 )所在位置不同,所以Handguard要靠HK33,而我終於苦等HK33 Handguard 3個月之後終於難耐寂寞
到槍管,從外管上,除左改用HK33 Handguard令整般cocking tube變短外,亦令前準同火帽距離縮短;因為縮短到同MC51幾乎一樣,因此買條MC51外管就可
到最後總長度,外露槍管縮短大概70mm,而HK33 Hnadguard比G3 Handguard短又大概60mm,今次真係岩岩遇著剛剛啦
預計今次比MC51K會做得快好多

開工之前要度清楚,唔係做錯野分分鐘冇得番轉頭
首先睇Handguard

因為5.56比7.62細,所以彈井都瘦D,意味住呢度要修;而HK33隻Handguard本身會比個上身頂住,呢個位修左之後貼唔到彈井都唔會搖下搖下

到G3 cocking tube都好簡單,只係修走幾隻耳仔又應該裝得上啦,點解唔早D買枝33吧
淨番條Cocking tube,只需切左60mm就可以,之後痴番實就搞掂

到最後最後切短埋條包住內管ge外(內)管就大功告成,今日講住禁多次,聽日好多野要切野

引用:
原帖由 ayaka 於 15-1-2014 19:46 發表
我就係差個33 Handguard

師兄你用HK33 cocing tube?

成日都冇人回post

引用:
原帖由 阿堅 於 16-1-2014 23:45 發表

都無新野睇又點會又有回

再加上其他post相比起精彩好多
唉我呢D士摩曝地圖係冇人理嫁啦

一字記之曰 — 切

冇人回po都要update.....

之前計過度過要修ge修,呢舊Handguard唔似ABS做,原因有二:
一、比起之前修過ge ABS冇禁快結屎
二、陣味唔同

修到差唔多,裝番落HK33度
唔洗驚,講過Handguard會比槍身夾住,果然,仍然好穩

引用:
原帖由 Darren121 於 18-1-2014 12:43 發表
用33 改 就唔洗 cut cocing tube?
只係換G3槍身 同  gg 下身 就可以  ??
HK33 is 5.56x45
G3 is 7.62x51
HK33 cocking is shorter than G3

根本切G3前節先係正統

前節個前算有個凸位修修佢

用切完多出ge外管做補強

切好長短後用AA膠固定,之後再用塑鋼

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-1-2014 19:27 發表
tango兄個隻膠水乜膠都得,你可以問下佢
有人回post
話說整走左粒的之後,頂住cocking粒膠鬆下鬆下,呢枝AA膠好處係夠稀,個嘴永世都唔塞,不過壞處就係痴力非常低
遲D學下煮吞拿魚意粉先

引用:
原帖由 tango1997 於 28-1-2014 23:21 發表

你屈禾 。。。只係abs....pvc...亞加力。。。哩幾樣!
痴到ABS同亞加力都好夠用

引用:
原帖由 陰溝公 於 29-1-2014 09:08 發表

菠蘿慌?
師兄你唔可以講呢3個字嫁,佢叫化膠水,Plastic adhesive

新年休息夠又繼續開工:
搓泥膠

話說小弟Fiinal Year,得閒少少就繼續DIY
經過兩個幾月,呢個Project叫做完成啦

發新話題