發新話題

[認真] WhatsApp

引用:
原帖由 里安 於 24-9-2024 16:07 發表

好多人都係咁,連政府部門電話都唔聽

有D公務員朋友,盡責D用盡所有方法搵你,咪用自己部公事電話WhatsApp個市民

佢又會覆,但打電話就一定唔覆,留埋言都唔理
由以前傳銷,到而家騙案
足以令一部份人由以前驚用哂通話分鐘到而家驚用哂上網數據
都唔會聽陌生電話
當然又一有一部份人真係有o的病態地唔聽電話/唔打電話/唔覆whatsapp/雞毛蒜皮都打電話又長氣講野又慢

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-9-2024 12:18 發表
引用:好多人都係咁,連政府部門電話都唔聽
水務署是其中之一.
網上流傳經典例子仲有醫院打比因車禍入院人士o既家屬

引用:
原帖由 七點六二 於 27-9-2024 07:20 發表

咁有時係街到又要打字,行眼唔帶路咪死緊!
唔洗死㗎,撞到人鬧番人轉頭唔睇路

引用:
原帖由 Dave 於 27-9-2024 10:16 發表

睇情況,如果已經係親身到左交收地點又唔見人,打比對方應該要接,因為需要「即時回應、否則你消耗緊人時間成本」,當然更合理既係,你要遲到麻煩你早d 通知。
而家既人真係好似好驚打電話甘,上排公司請人去fb ...
其實出o黎社會做野做得耐,係唔同公司都做過一段時間,總會見過一D奇人
之前做過一份工,有個同事有email唔用,有teams唔用,雞毛蒜皮都要打個電話仲要開場白慢慢先入到正顯,不過內容係我收到你份野啦而家睇緊/有野markup再改/我email send左markup比你/ok無問題啦可以出街
呢啲咁簡單o既指令(甚至有啲都唔係指令係廢話),打幾粒text人地幾秒已經收到,快過你打個電話又要等接通又要等人聽仲要等你慢慢開場白
o個位同事目測四五十歲,真係花崗岩

引用:
原帖由 七點六二 於 27-9-2024 10:58 發表

有啲人連辭職都唔打辭職信,就咁WhatsApp 你唔勞就算數,我覺得而家年青人已經冇咗同人溝通既機會。
溝通奇人咩年代都有,不過科技發達左令呢類人多左
無必要咁樣用標籤
正如我係呢個post一開頭講傳銷/詐騙令好多人見到陌生電話唔會接,呢個情況已經同年紀冇太大關係

而家公司有個老屎忽自己技術唔得又成日話人呢樣唔得o個樣唔得"你地啲新一代乜乜乜”
成日驚死抽唔切水都未聽哂人地對話就開口要抽人水點知又抽唔到
英文差到幾粒字都要google translate
乜佢好老咩?咪又係80後

引用:
原帖由 七點六二 於 27-9-2024 10:58 發表

有啲人連辭職都唔打辭職信,就咁WhatsApp 你唔勞就算數,我覺得而家年青人已經冇咗同人溝通既機會。
正常一間有HR o既公司咁做只會比hr叫佢打番封信比我
如果係fresh grad唔識o既要鬧o既係咪應該鬧學校/屋企冇教?
當fresh gard唔識用影印機已經變到好平常時,有冇人檢討過一個人由出世到出o黎做野成廿年點解咁基本技能都唔識?
一日要做幾多份功課幾多補習幾多測驗先夠?

發新話題