發新話題

強國大橋

塑料類垃圾重量輕,化學性質穩定,填實后做次要結構填充料很正常呀……唔明d媒體又要炒作d咩?是否用料正確起碼都要核對建築標準同設計施工方面嘅資料,又提都唔提, 講下露出垃圾然後求企搵2單真係豆腐渣嘅擺埋一起就話呢單都係……

如果垃圾真係今無用, 係垃圾堆填區上面起高樓咩仲恐怖……

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-12-2009 10:11 發表

我諗起香港ge 將軍澳, 都唔知有幾多係起o係垃圾上面, 但係賣緊幾球一間屋....我都真係唔知點解釋...
對,上海係沖積平原,係許多地方起樓起地鐵都要擔心地基唔穩, 將軍澳果滴樓仲高渥……

引用:
原帖由 B20_hk 於 31-12-2009 10:49 發表

這些樓宇的地基是建在由岩石層以下幾十至百餘米
並不是建基在垃圾上面
但樓宇和地基之間是有垃圾存在的
所以最初TKO的樓宇外圍是有沉降問題
但又不影響樓宇結構

上海的橋樑的所謂"垃圾"應是用作石矢收口
哈,原來如此, 明白了。

不過如果呢單係大陸, 估計d港煤又要大炒“豆腐渣”了。 最搞笑係上海倒樓果單,成棟高樓倒地o甘大衝擊力,樓都未碎未裂,甚至玻璃都完好,是否豆腐渣人人都有眼見啦,根本就係車庫違章施工導致地基唔穩, d業主為打官司賠錢先搏命話質量唔得, 點知d媒體居然跟住來炒……

[quote]原帖由 patling 於 31-12-2009 10:49 發表
垃圾堆填出

引用:
原帖由 B20_hk 於 31-12-2009 11:17 發表

師兄
上次上海單嘢應該係地基工程師計錯數
因為整幢樓係完整倒下來
香港用BS英國標準去審核結構則,安全系數都幾高
所以很少錯
大陸用國標GB,標準低過BS
加上人為出錯,貪污及偷工減料等因素
質素. ...
我聼屋企人話係原本設計無準備係樓邊挖車庫,而準備起單獨嘅停車場,但後來全部起好之後唔知點解開發商決定係樓邊挖每棟樓業主專用車庫“增加賣點?停車場地皮準備起其他野?”,於是就擅自決定係樓邊挖車庫,仲要將樓一側嘅地基都挖到露嗮出來,同時挖出嘅泥土堆另一側……係唔係驚樓唔倒呀……

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 31-12-2009 11:24 發表
但係, 有一樣野無可否認, 豆腐渣工程國內比例一定唔小, 大家睇下四川死左幾多同胞?

四川有幾多政府建築物因為地震所以倒地?但係普通民用施政有幾多又得以保存?呢個係有眼見....

所以, 就算真係記者炒作都好啦, ...
四川地震一樣有大量政府建築倒地, 原本建築物設計標準就低,你跟足都一樣頂唔住, 並且以我所知係90年代嘅四川,政府建築偷工減料情況亦唔少過學校, 因爲當時四川很窮,d官員能經手嘅項目很少,相反許多學校都唔係政府撥款而係自己籌款修新樓。 其實許多樓勉強未倒,只不過係因爲内部分隔多,房間細,大陸嘅學校教學樓全部都係教室高高大大,節約電費開大窗戶, 四川果滴仲要有許多係水泥預製板……你係唔係豆腐渣都儅唔住地震啦。 當年係四川,建築項目中“勾兌”係好普遍嘅事, 不過因爲地方窮, 樓簡單,你偷工減料又減得幾多呢?

不過我唔認爲傳媒可以為一個所謂正確嘅目的就講大話嘍, 一面標榜新聞自由仁義道德,一面唔講真話新聞吹水, 眯仲衰過中宣部? 就好似報道四川地震學校受損, 我記得明報專題講北川中學嘅時候, 明明棟樓只不過係最下2層垮塌,上三層無事,明報話“榻成粉”,因爲棟樓係2003年起嘅。而另一棟1998起,徹底垮掉,死傷學生無數嘅,明報話“垮掉屋頂”, 最離譜係77年起嘅,垮到得番個架係度,明報居然話“完好無損”!為吸引讀者眼球唔至於寫新聞當寫小説呱……

引用:
原帖由 Kennis 於 31-12-2009 11:52 發表
中國應該將哩個環保方法,係0岩0岩的哥本哈根會議上提出~~~
我唔覺係環保,純粹省錢嘍……尼龍料自然分解要幾百上千年, 條橋就最多百幾年壽命, 到時候拆橋眯仲多手尾……

引用:
原帖由 Kennis 於 31-12-2009 15:19 發表

哈哈~~廢物利用嘛~~~仲唔環保??
keekee
自己計埋d“斯x數”,把麻煩踢俾後人……唉,上海政府嘅一貫做派……

方才請教過相關行業嘅師兄, 人地話呢單野社會影響太坏(鬼叫上海政府事先唔宣傳下廢物利用呀!)撞正近期中央查豆腐渣, 已經係唔係都俾中央電視臺當豆腐渣工程典型批判了……

發新話題