發新話題

公安,無景?

武警喺武裝力量, 相當於俄羅斯內務部隊。 武警一般又分武警機動師同地方武警, 前者喺撤編后的解放軍輕步兵師改編,主要負責應對內保衛,大規模騷亂等場合,但依然保持正常步兵作戰訓練,必要時可作為正規軍參戰。 後者相當於特種警察,負責消防,邊防,森林等普通警察較難擔任的職責 (既喺話, 普通警察身嬌肉貴,學歷高,工資高,年紀又大,又喺打長工so 髒活累活都喺呢幫當2年兵既靚仔去做)同時喺後備警力。

大陸仿製TT-33有兩種, 51式直抄TT-33,無手動保險,54式先加保險摯。

引用:
原帖由 sccheng 於 24-5-2011 21:07 發表

吾知佢地可否如外國憲兵般, 可以拘捕比佢地官階高2至3級既犯事上級官兵呢? 又是否依軍法執行任務呢?
我見過糾察當街扯走尉官肩章, 我都試過未戴帽子出街俾糾察兜到,結果爭d俾記過……

軍內不成文規則: 糾察兵一般退伍要比普通士兵早1個月, 就系防止老兵退役之後圍毆糾察。

一個笑話, 親眼所見:南京某軍隊藝術學校門口,有幾個海軍既女生出街, 呢幫喺人都知只不過喺著軍服既藝員,基本無人會服從內務條例,果幾個,亦都無戴軍帽,仲要著非制式高跟鞋出校,(當時正好在抓軍容風紀,軍區附近滿大街都喺糾察,我見團長團政委都著齊整先出街,更多人出去辦私事直接穿便服), 呢幾個靚妹不幸撞正糾察, 為首一個唔知死去寸個糾察,結果糾察一怒, 去扯肩章,點知條女肩章唔知喺未自己做過手腳,個扣好實,根本扯唔甩,一扯就連整件白襯衫都扯爛咗,……頓時個糾察都知自己搞大咗, 不過老油條就喺鎮定,大大聲話:“看, 你的內衣也不符合規定,白襯衣下不許穿黑色內衣的, 不過這次我就放過你了,你趕快回去換掉”幫女都唔敢再廢話,老老實實跑返宿舍了~~~~

回覆 30# 的帖子

糾察當然唔喺普通士兵, 糾察連一般都系下屬于正軍級司令部,大軍區,總參謀部下屬的軍務處或者軍務局, 少數特例喺部份正師級單位的軍務科。

所以就算軍銜只有二等兵,面對你上尉連長也是連長同志要小心點。畢竟解放軍的軍銜制本來就是裝飾, 上尉連長遇到糾察兵, 等於郵局局長遇到PC仔, 人地最多俾d面,客氣小小姐, 如果不知好歹……

打是通常不會啦,解放軍內部嚴禁打罵,田明建條友都喺因為打罵下級才萬劫不復, 不過絕對有許多辦法收拾到你比被暴打一頓還難受。扯走肩章象徵著臨時剝奪軍銜軍職(當然不是真的剝奪),試問如果個連長當住自己下級俾扯走肩章,以後仲點樣帶兵啊!

我見過一次,喺一個營長(仲要喺我果個團的……)唔知喺趕時間點喺飲大咗,揸車闖紅燈,交警攔下,條傻佬唔服管仲要郁手, 結果邊上流動糾察正好路過,上來就按到地上,扯走肩章,手銬拷起丟進憲兵車, 後來聽說因為喺熟悉技術所以先留低, 但關禁閉降級降銜記大過等等當然一個都走唔甩啦!最後好似團長同師政委陪住去個交警家登門道歉先收科

引用:
原帖由 sccheng 於 15-6-2011 13:11 發表

臺灣的憲兵是獨立於海,陸,空三軍的, 憲兵設有一個獨立的憲兵司令部, 身暨司法警察的職責, 司令為中將, 所以憲兵司令可以依憲法拘捕海,陸,空三軍的司令的....
唔……大陸有軍隊保衛局,中紀委, 不僅穿軍裝的都能抓, 不穿軍裝穿軍綠中山裝那2個也能抓  當然要中共中央,政治局,全國人大等機構拍板才行。

發新話題