發新話題

新玩具

引用:
原帖由 MS 於 17-1-2011 01:30 發表

唔知香港俾唔俾喎,好多地方大喊十...見到個款都瓜瓜叫!
基本上...唔得!因爲:

1)載彈量太多(22發)- 雖然只係.22lr但依家香港牌照部不明文規定民用既實彈長鎗超過十飛都好難會批...

2) 好似MS叔話齋 - 呢支嘢個款太tactical...警方又會問你要呢支嘢嚟想做乜...

3)最後就算法律上開晒綠燈都仲有一個最大既金剛箍 - 鎗鋪話需求太少唔幫你入(就算全香港鎗會夾埋一齊搞團購都未必夠數 - 更何況依家根本就係一盆散沙)...我訂緊閹既MP5都遇到呢個情況 ...

話時話 - 呢支嘢系英國新閹都應該唔使好似其他new spec deact咁焊實(i.e. 閹咗都仲可以成支拆開)...

引用:
原帖由 MS 於 17-1-2011 18:08 發表
多謝指教,le支.22LR rifle在英合法使用根本唔使閹
在英國閹槍条文清楚,人人平等,人人都可以自已閹!但一定要有資格擁有.
但好似最起碼都要有section 1牌先買得...同埋要閹section 5既槍就唔係個個都得(當時Bapty唔掂要拍賣啲珍藏PPK時就因為拍賣行無牌而要全部閹晒先賣得)

http://www.originalprop.com/blog/tag/ppk/ - 其中一段有寫...

引用:
原帖由 MS 於 17-1-2011 18:08 發表
多謝指教,le支.22LR rifle在英合法使用根本唔使閹
在英國閹槍条文清楚,人人平等,人人都可以自已閹!但一定要有資格擁有.
系香港就大鑊 - 要睇軍械部大佬(鬼頭)心情(同一款Hi Power兩間公司送去批都會有唔同標準)...

引用:
原帖由 MS 於 18-1-2011 01:28 發表
原來有10 rds mag
加拿大同美國某啲州要...好似話紐西蘭都會跟(如果唔禁支槍既話)...

引用:
原帖由 MS 於 18-1-2011 01:28 發表
原來有10 rds mag
系前面加多個 "1" 都有(110飛)...不過如果齋用手入彈既話手都跛 - 有興趣買埋嚟玩下...

難得英國未限制呢啲半自動.22既載彈量 - 有得玩就盡量玩(好有氣槍feel - 打極都重有)...不過要做埋mag loader先至好...

發新話題