發新話題

MG42、MGZ40瞄準鏡及LAFETTE三腳架

睇漏眼 - 原來已經有個彈鼓掛咗系支鎗下面...其實系德國可以買閹既MG42隨時平過氣鎗...

我買咗Display Model(空心無機件)- 比GBB平少少(兩千蚊左右)但某方面比較真(無拖喉 / feeding tray 可以直接上drum mag / 同埋鎗管比較像真)...而家想買個唔太貴既drum mag(最少唔好貴到¥30,000)...

引用:
原帖由 socomhk 於 26-11-2010 15:22 發表
師兄的空心42不知是否可以分享一下你的圖片. 因就算有錢買, 都冇地方放.
無問題之至!Enjoy...

嗱...空心無機件既...

我都無地方擺所以平時要當掃把咁“挨”系牆角...

引用:
原帖由 pz6666 於 28-11-2010 13:37 發表
師兄,你呢枝MG42好過癮噃,邊度有得賣呀,貴唔貴呀???
你都有啦 - 邊使羨慕?除非套嘢唔係你既

引用:
原帖由 Merkatz 於 29-11-2010 14:05 發表
Nice sharing!
And then can you tell me what's the differents between wartime MG42 and post war MG3 tripod,they look very similar.
Not too sure - bought this simply because of Shoei's craftsmenship (the same applies to their MP44 & FG42)...still a rookie on WWII Heavy Weapons though and have lots to learn...

引用:
原帖由 socomhk 於 29-11-2010 15:53 發表
謝謝! 好羨慕呀! 唔知有冇可能改為電鎗?
改做電鎗不如等國狗 - 唔好糟蹋咗呢支好嘢...Shoei松榮曾經出過電動MP44不過後尾知道無得同其他電鎗廠鬥(國狗就更加唔使講)所以就放棄咗呢個商機 - 如果唔係都有可能...

話時話 - 要改都要好費功夫(有防改造措施)...用GBB版改會容易啲...

引用:
原帖由 socomhk 於 29-11-2010 15:58 發表
好貴的掃把! 重有見到CHING有二戰的MP-40同啤啤沙. 十分利害.
唔係“波波”沙(更加唔係“啤啤”沙)- 係Thompson Typewriter...支MP40同Thompson都係MGC Cap鎗(MP40七十年代初出產 - 鋼造)...講利害大把人利害過我!

講起波波沙:本來想買Hudson最尾水嗰支 - 不過質素真係 所以放棄...而家梗係後悔莫及...唯有買Ares(當閹鎗看待)...

發新話題