17 12
發新話題

小弟的新玩具(相片更新)

仲24105?2470啦
不過你apsc用2470晒D

小小白一系買有IS版一系買小白...

引用:
原帖由 charcharlie886 於 5-7-2010 01:21 AM 發表

大佬唔洗錢咩
小小白都係5000蚊到咋....
唔知呀...
都係等有錢先算
小小白無IS五千得吾得阿....
我用泥但係吾夠錢買小黑3
結果買左支sigma 50-150/2.8 EX II HSM
70-200用系apsc我覺得太長

引用:
原帖由 kennard 於 7-7-2010 11:00 PM 發表

對焦快唔快 同有冇迷無ge情況係絕對關usm事
有usm比冇快d準d靜d 係低光ge情況下對焦易d
枝55250is 係低光ge情況下 有50%都係對唔到...
當然機身都有關係 500d 同 1d 用同一枝鏡
一定係1d對焦快d
所以usm同機 ...
USM是馬達而已喔
快吾快準吾準係睇部機

引用:
原帖由 charcharlie886 於 8-7-2010 04:22 PM 發表

usm就是這樣?
就是啊...ultrasonic motor嘛....寫住的...
當然,有分micro usm同usm...

引用:
原帖由 charcharlie886 於 10-7-2010 02:57 PM 發表

小弟咩都唔識- -
384是什麼東東來?
300/4

引用:
原帖由 飛哥仔 於 10-7-2010 08:27 AM 發表

如果係既...個人覺得....以你對$8000既限制...講質素你存多小小錢買384仲好d @@......如果講價錢, 買sigma APO 150-500mm F5_6.3 DG OS HSM唔錯..... (行貨7000有找...)

當然...以上兩支你要有夠力既腳架 ...
如果影人的話可以買sigma 50-150/2.8 EXII

引用:
原帖由 飛哥仔 於 9-7-2010 11:29 PM 發表

對焦快唔快係同有無USM有關, 不過有無迷焦, 成功對焦能力, 判斷成功對焦既速度係同你既BODY既對焦系統同埋你用緊既光圈有關...要睇你既對焦點係點......直型....十字...雙十字...對唔對應2.8光圈....等等... ...
佢上面講緊同一支鏡係吾同機吾同速度啊...

引用:
原帖由 charcharlie886 於 10-7-2010 07:08 PM 發表

http://www.price.com.hk/product.php?p=108814
http://www.price.com.hk/product.php?p=112291

哩兩支都幾大包圍下...
係咪都有防震同超聲波摩打?
100-300堅抽過120-400好多

引用:
原帖由 charcharlie886 於 10-7-2010 08:12 PM 發表

咁小弟都睇得出
個價唔唔同d...
話時話,ex同dg是什麼東東來?
EX係sigma最高級品既代名詞
DG....吾知

引用:
原帖由 charcharlie886 於 10-7-2010 08:33 PM 發表

唉....
唔知點好...
可以2手ㄚ
死馬果支2手都係5K到5K尾
其實死馬仲有支150-500/4.5-5.6 OS HSM

如果你吾係要影運動會同車我一定推死馬50-150/2.8 EX II HSM
雖然無OS同對焦慢D....

引用:
原帖由 飛哥仔 於 10-7-2010 10:27 PM 發表

DG 係FOR 135SIZE CMOS用既 (即係5D2用哥隻EF MOUNT哥D)
DC 係FOR APSC機用既
EX 係好似CANON既L鏡咁, 係SIGMA既頂尖鏡
OS 即係CANON既IS. 防手震機能裝備
HSM 即係CANON既USM....
APO 即係有用減色散鏡片既 ...
其實70-200都影到運動場既....只限1->2百米同4百->1百...
不過學校photographer果D無得近距離既咩?

引用:
原帖由 charcharlie886 於 10-7-2010 10:52 PM 發表

有- -
任你行....
btw,Sigma APO 100-300mm F4 EX DG HSM唔岩50d用?
無話arm吾arm的...睇你自己點用...
我今年偷雞入左....比人趕番上看台

引用:
原帖由 charcharlie886 於 10-7-2010 11:14 PM 發表

乜咁嚴ga你地?
我地想去邊就邊,落埋場睇都得
所謂名牌學校最鐘意無謂既地方黎揸緊...
再者都無咩地心吸力既表現吾影咁多,帶埋單腳用70300幫朋友影一兩張就算...(當我仲未轉泥前)

17 12
發新話題