發新話題

CID 配槍

引用:
原帖由 matthong 於 28-10-2014 08:53 PM 發表
冇危險係唔需要ready支槍(即cock gun),所以平時使用只需入及退彈匣。另外check槍永遠都會unload先(即退匣),所以會比一般的曲尺手槍更為安全 有錯勿插。
不過講到現在都未知H&K用咩槍投?
正常吾係Chambered, safety on咩?
Unload應該係mag release, unchamber (拉slide退膛)跟住先hammer down
依家問題應該問題係有D新手吾記得自己chamber左然後扣雞......

引用:
原帖由 matthong 於 30-10-2014 11:50 AM 發表

1)唔知有冇誤會你意思 本身之支槍冇safey,故冇需要嘅情況係唔會ready支槍.
2)理論上每次unload都要check clean支槍(有冇ready個都係咁做),不過唔明你呢句「unchamber (拉slide退膛)跟住先hammer do ...
拿以下係個人見解:
其實你DAO既carry應該係保持combat carry,即係chambered, safety on(不過無safety/glock trigger safety就另計啦,但chambered系重點),因為你突發事件仲要再加一個動作先可以開槍就已經慢咗,而p250既設計亦安全到無得再安全,你手指唔入護弓基本上唔會開到槍。
啲accident discharge好大機會係啲人未操慣DA而存放果時又chamber著然後又唔press check/chamber check跟著一手多扣雞/入套勾到衫咪BOOM囉,但好難怪佢嘅,用慣左輪好難出咩意外,依家整支咁嘅新屎坑又未習慣treat all firearms as loaded咪咁樣囉(靠估mode

引用:
原帖由 matthong 於 30-10-2014 04:19 PM 發表
以小弟所知出勤時係唔需要ready支槍,有實際需要用最大武力先會做ready動作
澳州住咗幾年已經習慣咗呢邊警察保持combat ready
其實M10嚴格嚟講都係combat ready架啦,DA mode一扣就開到槍… 都已經access左支槍仲要rack先開得槍嘅買DA嚟做咩喎
唔好話咩public safety,警察緊張嘅時侯仲要佢加個動作先開到槍保護市民先危險呀

引用:
原帖由 2slow 於 30-10-2014 05:37 PM 發表
其實佢DA既第一槍及第二槍trigger pull數都有分別... 可能更容易打歪左.....
M10個pull數的確係差好遠下
個trigger pull distance都吾同
但個人個論點係,咩槍都好,always treat as loaded係重點,特別係field strip/出入storage...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-10-2014 05:08 PM 發表
有hammer釋放掣係好D的
對field strip黎講絕對有好處,起碼吾洗扣雞先decock到

引用:
原帖由 saswilliam 於 30-10-2014 10:24 PM 發表

所以P250係DAonly,無hammer去cock的。永遠DA個磅數。好差既射擊感。Sig 最正一定係XFive,試過就會愛上。
正還正,HKP負擔吾起全部CID都用XFive

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-10-2014 11:11 AM 發表

用AS-VAL...9mmx39,個龍大過厠所板
AS-VAL中佐都未知幾時比人射

發新話題