18 12
發新話題

其實邊係圖片分享,根本就係敗家分享! 影d相又唔係靚,收檔啦! [測光問題希望討論]

其實邊係圖片分享,根本就係敗家分享! 影d相又唔係靚,收檔啦! [測光問題希望討論]

話說.....係問左大家既意見之後呢.............(雖然我左耳入右耳出)
我家就買了一台 Canon 的 5D.................(都話買ga la)
買左 kit.......24-105L f4 IS....................(全個中環最後一部,唔計街口好貴果間)
一個用開dc,成日借人家dslr既人..............(其實真係幾狗,自己唔買玩人既..)
無啦啦因為老豆都想玩買左台咁貴既........(你都知貴咩敗家仔)

真係好爽....不過我唔想影開箱圖.............(其實係冇時間)
咁之後既兩日......................................(即係10號買機)
我就去左廣州同澳門...陪阿媽爸玩...........(順便玩下新機)

不過....一用5D....就發覺自己其實真係......(幾廢)
用開細機仔一上DSLR發覺構圖好差...........(可能wide左..? 就奇!)
而且即使識用哂d 功能...........................(有玩開嘛...人地既機)
都係俾部機玩死....................................(接下來有問題問...)
影下影下又好似冇咩動力........................(廣州吧,可能真係冇野影)
不過今日落左澳門就好d.........................(冇咁怕俾人搶野...)

我俾部機既測光玩死左...........................(4個都唔知用邊個,說明書講到一舊舊...)
我想大家一齊討論下測光既問題...........(呢個係後話...)

咁而家......我出下d 用dslr影既DC相...........(知就好)
因為唔多識用flickr,唯有用imageshack.........(唔知邊個好...)

三老外

的士內影出去的天坪

人家的家

全家.....好名呀!

廣州的商場...

嘩....出左5張已經好頂唔順....

而家一下子去左澳門.......(廣州真係冇咩mood影)

成日都係上光下黑....

一般的相真係好一般...

真係好一般...

呢張叫做好d...

單車

好型既屋屋

偷影的解放軍

係人都影到既燈

Yo~

Gondola~

呢d相咁爛都唔插...

悶死了...

威尼B人賭場,,,

d 人好頹....烏煙瘴氣....

想影到好似d 歐洲果d....但係.....唉

WB錯哂...

的士...

天...構圖好有問題

不過藍...

影咩呢我....你地估下

呢張係最好了

唉...好灰...

又係測光有問題...

Church,,

街...

街...

好頹的尾...

開始問問題.......
1. 點樣用d 測光?
2. 點可以成張相都正常受光?

錯誤示範一.

好光...

錯誤示範二.

個天岩,但係下面暗哂...

引用:
原帖由 ATM 於 13-6-2008 00:13 發表
ok la..
just need mroe time to get use to DSLR/5D
構圖..take lots and lots of photo and learn from them
我突然唔記得要問咩....

引用:
原帖由 savio 於 13-6-2008 00:20 發表
adrian你就好啦

廢人+勁機
我而家覺得係咁........

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 00:24 發表
反而我覺得"車站鬼佬"你睇到d野,(好"士泣shot"
三個排排坐,不過你又cut左人地個膀,張相有d唔供整.

"船長"果張,可以更好,你想表達佢撐船,
唔一定就只影佢撐船,只影個人,有冇 ...

我諗出邊張果時,覺得好似拉埋d 先突出到佢地三個....

呢張算唔算有d景...? 我怕佢好亂,個畫面...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 00:38 發表

1. 點樣用d 測光?
你明不明白重點/平均的原理先??

2. 點可以成張相都正常受光?
閃光燈!!!
用閃燈最高景界就係用到好似冇用過!!

區域曝光法!!
好復習,打好多字,都係找文章好.
據我所知呢....
有四個模式....
第一個係點測光,得中間既幾個%
第二個係中央唔知咩測光,多少少,不過都係中間重點
第三個係全畫面拎平均的測光
第四個係評價測光,佢諗出來的...

我一對住果d 有天有地既相...就好自然對住個天對焦,之後搵落去下面影....所以就成日都上光下暗...
但係我又唔知點好...

果兩張錯誤示範,第一張就係對牆,第二張就對天...

引用:
原帖由 Francis 於 13-6-2008 00:40 發表
其實唔差 la, arm arm 入 DSLR 小弟都咩都學過曬
影多D, 想多D
有好野就唔好浪廢左佢

個張鬼佬有D 意思
我唔知點解就影了....感覺三條友好Hea咁等..

多謝...

引用:
原帖由 louisli 於 13-6-2008 01:05 發表

呢個究竟係支鏡太wide定係distortion?個招牌同埋條地線彎既

如果你部機可以影3:2格式,就會多點detail,而家好似個天又唔夠個地又唔夠... 下次打直影多一張試下效果嘛

如果我影,我會踎低 ...
我有用Av,M同P....

測光上面打左...

P.S. 係個招牌彎!
p.s. 2 賭場入面果d我偷影ga...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 01:37 發表

yes!!這就是snapshot!!
用感覺影,用理性去選取相片,
影時不要想得太多,覺的好,喜歡這一刻>按制就是,
影了,冇人話一定要選這一張相的!!
選取相片就清醒的去看,"如果有下一次機會我會點點點點去影& ...
教我用d 測光~  please!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 02:00 發表

其實,你當時這情況,
用什麼測都一樣,上/下差了兩級,(125/f8,250/f11)
何以取中間遍under,再用sp攪,這是最易的方法.

如果真係要最好質數的相片,應該係等個太陽去一個合適位置才影.
陽光....

後日上上海玩八日....希望又多d 經驗....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 02:39 發表

唔係你測光方法有問題,亦不是用相機這一個測光方法問題,
只不過係你對光與影的觸覺還未敏銳,
差兩級太多了,點攪都係有一邊over/under,
對付這問題來來去去都係得我樓上提過的方法,
除左"太陽光" ...
區域曝光法 係咪果d......用點測光搵平均點果種?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-6-2008 03:08 發表

唔係咁簡單!
Ansel Adams的理論,用在菲林上的方法,
在數碼上冇直接用途,但因為理論中包含了很多,
曝光/反差/底片特性......等的重要問題,
如果粗略理解過,會對用sp/拍攝上有超大的方便,
不過我打唔到千幾 ...
我沒那個時間.....

18 12
發新話題