發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

wakakaka....我愛死你老豆!

係就買1Dmk3啦~洗咩FF呀~乘1,3咪1,3囉....最緊要我有得玩....唔係唔係.....最緊要你借部1DS番來適應完可以即刻識用1Dmk3.... (好認真,但係,呢個係唔可能既!)

頂...有D700咪買D700囉.....你送俾我我即放5D換鏡呀XXX.... (實情係我唔會,寧願自己俾買多支鏡)

如果真係要玩Canon.......重要係FF既.....
16-35 II
24-70
70-200 f2.8
咁囉...唔係點....

新手裝備既話...咪...
17-40
28-75 (Tamron)
Sigma 70-300 ($1xxx)

你想點先?

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 20:04 發表
定焦就唔玩住喇........平平地50/1.8都可以自己PAY既.........

大光圈囉........唔係點丫!??
24-70加70-200/2.8囉........
不過咁貴佢又唔會買機比我架喇........

小三元就唔喇........一係單支24-105...... ...
24-105...正呀!

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 20:13 發表

你有丫ma!!!!!!!!!
問你囉咪得囉!!!!!!!!!
你買1d/D3俾我玩我就俾~

引用:
原帖由 savage 於 11-8-2008 20:24 發表
又要人比錢, 又咁多要求
咁x叻,自己比錢買啦

你老豆對你算好啦, 仲投訴!!!!
先生,你冇野呀嘛?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 21:45 發表

除左惡d,佢又講得冇錯wo.
咁人地阿爸可以,我果個唔得,咪笑兩聲羨慕下囉....洗咩咁惡 je~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 11-8-2008 22:05 發表

一般人的亞爸的對話內容正正是相反的.
所以咪睇下囉...咪答下佢囉~難得人地有得買機...

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 22:13 發表

辛苦你喇

睇定D好阿....
我記得4月果陣佢都有講過"過一兩個星期同你去睇"呢句說話架....
咁你想點買 je?

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 22:36 發表
plan1(canon):
24-70/2.8 + 70-200/2.8 再等5DMK-II
例排鏡....小三元就唔砌喇....

plan2(都係canon):
24-105/4 再等5DMK-II
影景鏡....焦距冇咁廣....光圈冇咁大....玩起手上黎要用冇得用....但最經濟....
...
...好叉大想頭....你買俾我玩就話je...
你都係 plan 2算啦...咪鬼哂d器材...(唔係話你一定會,但係,tends to會/有可能會)

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:46 發表
我依家平平地玩下canon混三元..
17-40, (sigma)24-70, 小小白.
cover晒17-200.. 二手價都係岩岩一萬蚊賣單
有排你玩
咁既setting先正常ga ma!?

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 22:52 發表
我又買左枝50mm f/1.4啦
死野!! 我睇d leica 35/2 d 價超惡頂囉!我又冇得 bid 你又唔幫下手~

番番來...

我覺得24-105好好用wor... 我諗到我買埋tele同wide(即係17-40同70-200),就算再買埋24-70/2.8,我都唔捨得佢...

我都係suggest
24-105+70-200f4,俾埋is啦....唔gur換Sigma 24-70....剩下既買支Metz 58AF....加多支 50 1.4 / 85 1.8...

我見唔到有咩事要哂2.8的....我開4都覺得已經夠哂景深...影人果d 都係.....

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:02 發表
咁又係... 24-105長過24-70, 你當然覺得佢仲好用啦
不過24-70走蕉走到人心惶惶.. 鏡皇喎.. canon依枝鏡真係可以收工..

唔係canon 50/1.4喎, 係Summilux 50 1.4... M鏡唔係R鏡
我唔知你籠野咩... 知你呢排玩M...
下下都FF插支24-70...見到野又唔夠遠,又換....又唔係專業,又唔係下下影題材,生活鏡長d咪重好...

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:10 發表
有時... 一部大機, 3碌鏡, 1枝閃, messenger bag. 幾粒鐘, 唔係講笑
鬼唔望有DC size但DSLR質數的機仔出現..
sigma 又貴又慢
leica m8又貴又廢
退而求次玩番film rangefinder都幾compact又經濟
你d大機大je... 不過真係幾係野...(我冇咁多野令自己拎到覺得好係野)

如果出部Digital RF係有d料到,FF既...你都咪話唔過癮...

by the way...你玩film不如平放支35/2過我啦...

引用:
原帖由 Elf 於 11-8-2008 23:16 發表
m9出啦photokina.. FF digital RF呀...
唔好啦 我等緊買部5d2俾碌35mm插呀衰鬼

唔好話拎變蕉.. 幾碌prime都幾係野.
m9...幾錢呀你估?

你買過碌35/1.4啦...d cheap野益下我...
如果你要我全set 2.8出一日街...我寧願拎DC...

咁....混三元加Metz燈啦不如就...加多支 85mm 1.8...

發新話題