發新話題

LEICA NOCTILUX-M 50 MM F / 0.95 ASPH

幾抵呀... Digital back都幾廿萬啦,六七萬,濕碎啦!

引用:
原帖由 m4devastator 於 17-9-2008 00:41 發表

f/0.95....影出黎清晰位好細...真係好用咩??
近$90k...要枝684好過
你唔識欣賞je~

雖然係唔值!

引用:
原帖由 Elf 於 17-9-2008 00:53 發表
你有枝noctilux係身份的象徵... leica同canon/nikon依D係唔同層次
你都可以話0-100 3秒同4秒無乜分別, 點解要俾多咁多錢
依D叫diminishing marginal returns
L鏡/金圈 真係行埋一邊...Contax都係咁話...

引用:
原帖由 Anaemia 於 18-9-2008 12:56 發表

好多鏡唔應該以sharp 唔 sharp 評價

鏡頭除咗sharpness , 仲要計個變形同埋色像還原

例如 Canon 枝 50 F1.0 同 Leica 枝 50F1.0 , Leica嗰枝暗位保留到的 detail 會比 canon嗰枝多 , 用 P ...
重有d散景呢~ 重有d用料呢~ 重有hand-made呢~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-9-2008 20:32 發表

"重有d用料呢~"
又要提一提WW2時炸死左戰記都冇炸死部機一事.
快d講下故~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-9-2008 16:32 發表
只係鋼水,其實好多機都好好,
一個LEICA,一個哈仔,
日本後來的機相都係冇得比,(鏡都係,不過可能市場定位唔同)
F3/FM2已經好可靠,但都係有壽命,
LEICA/哈仔果D,佢o既壽命真係可以當冇壽命咁用.......
所以LEI ...
哈仔... 我最多買得起Mamiya..

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-9-2008 19:20 發表
Mamiya我都買唔起....................
我買mamiya要賣好多野... 更唔好講買多支鏡..

發新話題