25 12
發新話題

[閃燈問題] 剛買了閃燈.....買唔買柔光罩?

[閃燈問題] 剛買了閃燈.....買唔買柔光罩?

岩岩買左支閃燈...用來幫學校影function...
佢又冇送柔光罩(Canon正衰人),我就諗下...洗唔洗買柔光罩呢?
我又唔知買邊d好...係咪買個膠既一小舊既算數好?
果d一塊白色既片片,反光片? 洗唔洗整番張呢又?

希望大家閃燈友教下我! thanks!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 19-11-2008 20:25 發表
http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D1

拉落d有講....
想買個Lightsphere...不過...好貴...

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 19-11-2008 20:47 發表

但好核突=_=
不過上youtube睇完佢影出來d效果...真係冇得彈

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-11-2008 21:20 發表
加左罩,POWER都自然大左,連閃次數小左,回電時間長左,
這是其中一個要考慮的問題!!

最普通果種柔光罩比較方便好用,唔太貴,小巧零活.

吹氣BOX不合在機頂用,因為BOX的高光位其實幾硬,
個影幾實,特別在機頂直射時 ...
我頭先買左個最普通果隻~ 好在je~

我識識地打天花..不過唔係好知...洗唔洗因距離去搞下個角度..
重有呢,打正上方應該係幾時用呀?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 19-11-2008 21:57 發表

dchome科林就係打正頂,
留意光影方向,個面口明顯"黑口黑面",原理跟"電筒扮鬼"差不多,
除非有兩支燈,一支主燈,補燈就可以打正頂,
又或者你要這個效果玩下其他野,
否則一般function相肆肆正正,正面hit多d正路d.
dchome科林?
我黎緊要幫學校影畢業禮同埋幫d人影果d袍相..
影畢業典禮...我應該乜都唔加直打啦?係Hall?
影果d 戶外袍相...我又應該點呢?

頂...個罩爆左...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-11-2008 00:17 發表

softbox la
咩樣ga...?

我睇左成晚呢d野..搵到Gary Fong個網..佢出左新果隻..真係正!
不過...香港間"代理"賣緊九百五蚊一套...貴到..
http://store.garyfonginc.com/wt2.html
佢d效果真係一流呀不過...好過Lightsphere tim..

引用:
原帖由 亞龍 於 20-11-2008 02:31 發表
其實...........................你買左邊支canon燈???
580EX-II
(討厭那個icon... )

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 20-11-2008 08:43 發表

閃呢D...唔買唔得既
買完都冇咩野要買了...

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 20-11-2008 13:50 發表

35 f/2 L
L係1.4 ga!

咁...有冇人對Gary Fong d 野有意見呢? (講左咁耐..)

引用:
原帖由 四哥 於 21-11-2008 10:42 發表

我用緊佢隻whaletail, 感覺上"杯麵"易用d, whaletail 都幾大舊, parts多, 覺得將d野複雜化左...而家多數用盒仔或反光咭算, 如果你真係想買gary fong, 杯面啦!
如果可以...真係想約師兄出來借whaletail來玩下...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 01:44 發表
ATM好似都係用湯碗o個隻
我都記得係..不過感覺唔好呀杯麵...Whaletail型好多,好似多好多野玩...
杯麵都要四舊水一個...果日去鴨仔見到..果d祖國版真係買唔落手...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 02:35 發表

經過左呢2week之後的press,我覺得之前Bobby同我上一week玩120 的時候識的andy講得o岩,一個幾十蚊的softbox就夠
我今日用都ok...不過...

25 12
發新話題