16 12
發新話題

Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS???

呢個係...質素同方便性的取捨wor....
龍哥有小白IS,買左1.4先啦不如? 反正再買多支長既都用得先,而家又可解決左佢...
反正1.4縮左都有4 (係咪呢?) 200mm 乘左都有 280, 但係價錢差好遠...

我buy買 1.4 (結論) 先
長鏡...買左1,4唔夠玩再算!

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:11 發表
但買大白時 3.5-5.6 用1.4x時會有機會冇自動對焦
加上1.4x ii 行貸$27xx
大白IS ニ手行貸$9000左右
300 4FL IS 行貸$9xxx左右
咁1.4x重係咪咁直得買??
我覺得1.4起碼可以減少拎多支長鏡出街,真係要買鏡的話...我buy買大白,影雀另計!

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:44 發表

其實上次去打Game我都帶24-70 2.8 + 70-200 2.8 + 10D + 部電腦 再+ 打game D野..............
係咪我太過天生牛命呢?????
好似...搏命左d... 有車另計

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:50 發表
唔............聽完你地咁講
我都係買支 1.4X 先...................謝謝大家的意見

但............之後都係會買支大白呢.....................!!!
我開始覺得自己變左個器才奴LA.......... ...
係香港呢個咁講求快捷,同埋時間就係金錢既社會..有幾多人玩影相唔係玩器材,而係去鍛鍊技術呢?
個個都寧願上網睇買咩野,都唔出街影相....冇ga wor! 實變器材奴!
(我唔係話緊龍哥..我指果d dch@me forum果d友仔)

買器材係好事呀~如果真係用的話!好過d友仔買番屋企放防潮箱,只係買完拎出來玩一兩次...

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:53 發表
..................唔..........................................................

唔記得講..........我有車架!!!!
咁好好多! 咁可以買300/2.8 , 400/2.8, 600/4 果d啦!

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:02 發表

一兩次又過份左...我最近打game又影,朋友生日又影,人地結婚又影,.............連樓下大街爆水喉都影..............
我古我比佢地好小小la........
咁係正常,唔係好少少,係好多多聲!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 3-12-2008 02:45 發表

我自己買機的話,我會都先考慮5D/D300/D700這一層+f4鏡,
1D+f2.8 (X2支)+閃燈+備用電,個重量......唔算好重.....背幾日唔會有咩問題,
當初唔使錢有EOS-1又有2.8鏡係幾過癮,但背左三五七年,肩背腰,實有勞損.....
...
5D加f4果層既用家!(舉手!)
上至function,下至snap-shot,夠了!

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 03:00 發表
正經. 如果多鏡唔係問題, 不如用prime. 質素同zoom唔洗比.
24 for ultra wide
35 for 透視感
50 for standard
85 for short tele

我出街用35+50.
你用既係leica來的... ?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 11:31 發表

35呢個係一個幾好用的焦段
35mm係Full-frame係一個令人發愁,冇錢享受的焦段...

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2008 12:45 發表

好在琴日問阿叔囉定支菜35/.4黎玩ja
我想講句四字粗口...係此時,此刻

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 17:39 發表
簡直一流
一機一鏡走天涯, 我會揀35
唔好再講啦!!

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-12-2008 21:27 發表

點解唔試下35mm f/2呢枝
都不錯
拎過上手...不再考慮

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 21:45 發表
有咩問題? 嘈?
我之前都想買, 不過睇睇85/1.8, 睇睇 35/2, 一個有USM, 一個無, 一個幾年, 一個十幾年, 一樣價錢喎 ......
你明就最好...

28 1.8好怪雞..

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-12-2008 23:40 發表

oic...
街價how much..??
我而家用"單肩斜咩"出街耐好辛苦
呢排Lowepro減價..去尖咀天祥睇下啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 23:47 發表

我o係腥掣買,7h左右
去天祥啦...平呀!
http://products.lowepro.com/product/Flipside-400-AW,2116,14.htm
呢個上次問6百幾 ja!

16 12
發新話題