38 123
發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 車厘子 於 2-2-2009 02:50 發表
小弟 有意 敗一部單反黎玩玩
買都係買canon 的
但諗緊 .....450d 同50d 邊個好d
問過朋友 即刻叫我唔好諗敗50d ...
其實功能上會唔會有好大分別 ....
我只知大細有分別..........
其餘好多野都唔明係咩黎o ...
我唔係高手,係低手

450d同50D係兩個級數既機來的,一部入門一部中階
50D既像素高,iso可用度都好高,而450D就差d(理論上)
50d係金身,450D係膠身(槍一樣)
50D係唔錯,不過而家既價位好高,買來玩既話都幾唔抵

同埋想問問去買單反有冇得body 配鏡買架?

有...可以買body自己配鏡買囉

28-200光圈要2.0...呢個requirement冇鏡meet到ga wor? 除非你分開一支支買?
如果要推介鏡,起碼要執執個光圈先...重有...俾個筆直! 唔該車車

引用:
原帖由 車厘子 於 2-2-2009 03:28 發表

筆直 我預3萬之內
出面d鏡我見有d有得較光圈 不過 冇咩點見由2.0 開始.........
我想要2.0-8 o既原因 係因為我用緊 部dc 都係2.0-8 xdddd

金身 會唔會好重
有由2.0開始既...不過...一定係定焦囉! (eg. 135L f2.0, 35L f1.4, 85L f1.2)
你budget 3萬蚊,不如就去到近d既2.8啦?(要zoom的話)
買鏡緊要過body,雖然話機身唔好都好有問題,不過,lens先決啦!
假如你要由28-200,APS-C frame,就買支17-55 f2.8 IS,加支70-200 2.8L IS,咁就有焦段
(以要zoom lens計,兩支都原廠,重有IS!)
當17-55七千,小白IS皮三,你重有一皮budget
車車又唔怕重既(我重記得全金G3)
咁樣預多少少,買部好少少既body,EOS 50D啦!

三萬蚊budget,清哂~(不過呢個係2.8光圈囉)

當然...有第二d choice啦,繼續討論!

引用:
原帖由 anjhl 於 2-2-2009 21:37 發表

係喎,唔記得師兄要求大光圈tim
我講既全部都
師兄既提議好好多
但係我覺得我果個玩法太極端...
17-55 2.8IS係一支好好既鏡,如果玩APS-C既話..一上FF就冇哂用
70-200 2.8L其實係sharpness同埋對焦距離都輸俾小小白IS,八千同萬二,果四千蚊買既係重量咁咪果個空洞既幾平方毫米(大d既光圈)
買完50D又會冇錢買閃,三皮野得一粒電,其實都...實要over-budget!

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 2-2-2009 21:41 發表

好毒丫
我覺得唔係好毒je...Zoom lens貴極有限
如果係要28-200呢個range,玩定焦,咁就真係毒啦!
由24L開始,加支35L snap,加支Sigma 50mm平少少cal埋散景靚,85L影人,135L影全身,加支180L玩Macro,最後來支200L f2來結束...

毒?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-2-2009 21:47 發表
買450就仲有餘錢買燈,一套機齊晒.
呢個都係辦法,唔怕個mon肉酸可以買40D,不過我覺得450爽d

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 2-2-2009 21:52 發表

玩定焦好辛苦的..我玩父上的定焦 ...加上Zoom lens比定焦實用 ......
其實車車想要28-200,不如玩埋wide啦!
唔怕副廠,可以要小小白IS(f4)唔要小白IS(f2.8),加支Tokina 11-16 f2.8,呢支又係最近口碑好好既鏡頭

當然,我冇玩過!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-2-2009 21:54 發表
一粒電其實都係好似百零二百炸喎

同埋..使用上..我覺得50d會比450d來得方便..
理論上係over-budget ma~

50D比450D方便既~起碼iso選擇既range大d,連拍快d,好多微調既野都有
個mon重要係92萬像素!

不過如果係專心影相,呢d只係gimmick野~

引用:
原帖由 mike-mike 於 2-2-2009 21:57 發表
想問下車師兄, 你所指的28-200, 係指菲林機黎講, 定係APS-C黎講架...28X 1.6 影景真係唔多夠WOR...
CANON我唔熟, 但50D的話, 都重有兩萬多D買鏡~
F2.8都OK的話, 24-70 F2.8, 再加小白都應該重有少少錢找~ 加D再買燈 ...
車車用DC來compare,佢要既range一定係FF既28-200 ga la~
24-70 F2.8都係好野,不過用apsc,買支平d又靚d又有IS係差個紅色圈既17-55真係抵d~

引用:
原帖由 Elf 於 2-2-2009 22:16 發表
二手5D連直度, 電x2  :1萬
17-40: 5000
24-70/24-105: 7000
小小白:5000
580EXII : 3000

嘩...狠呀!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2009 23:58 發表

50d比40d係慢少少ga(唔係講連拍,係佢個快門反應)

同埋要set野的都係睇histogram做野好過睇mon
有d野叫"迫住用"...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 00:09 發表

都有一句,"迫住學",學左知左重好過迫住用佢
心照不宣...

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 03:29 發表

我要高速偷拍
我對象素要求唔太多
如果個價差2千 更係40d啦 xdddd
我覺得買40D不如買450D...唔係就買50D!
數碼機越新越好(好既定義我難介定),你買部舊少少既40D為果一丁點你冇咩感覺既靈敏度同快門聲,
你由DC上DSLR,個靈敏度都夠嚇死你啦450! 6.5同3張,連拍你又有幾可用?(偷拍3張都夠啦!)
又要買水貨又要搵又要煩又要對住個核突mon又舊又唔係慳幾多電賣二手又冇哂價,點解要買40D?
iso表現我深信40D唔會好過450D幾多,你又唔係專業,一開波買部450d玩住先,過多排買部50D二手好過啦!
(莊家毒人買40D... 我就覺得向前看好,唔係450就50....如果唔係就真係5D二手,一流畫質!)

重有,果支28-300,除非你係去北極/南極,唔係都唔推薦..(唔方便換鏡嘛!)
用咁既價錢,一支拆三支,出來個質素好好多! 係呀你有長zoom-range,不過縮到光圈咁細,有射程都唔夠光影啦!

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 22:24 發表
英雄所見略同
岩岩Canon係日本同中國重有香港係今日承諾幫5D加固反光板... 免費?

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-2-2009 22:31 發表

有幾皮野仲去玩APS-C,搵自己笨咩...
影雀嘛~

38 123
發新話題