23 12
發新話題

果然出來了 Sony 新機

引用:
原帖由 路比 於 12-5-2009 09:13 發表
http://chinese.engadget.com/2009 ... out-a-little-early/

個殼o既設計開始有小小改 ...
變得更加核突?

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 12-5-2009 19:31 發表
其實我有個問題好想問,
我見好多fourm既人都係咁小七song單反,
但係響街又見唔少揸相機搵食既人係用緊song架喎,
點解會咁奇怪既呢?
你真係見到有人用Sony搵食? 影婚紗?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-5-2009 19:41 發表

日光/影樓之下,其實部部都差不多,而且都係影raw再執,有乜所謂
我以為見到新聞果d拎Sony...

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 12:19 發表

5D的像素根本唔夠用....
如果唔係點會有D公司買SONY900比班員工影??
哂A2就話仲接受到冇問題姐....
我叫你哂A1/2張A1咁大既相你咪企左係度??
我唔覺會有問題囉哂A-1....

引用:
原帖由 HunterX 於 13-5-2009 14:10 發表

我都等緊... 如果無咩大問題, 佢出左我一定入會......
其實Panasonic G-1已經好正ga la~
所以...Micro-4/3係O記出既話..............雖然貴,不過超期待!

但是我還是愛我的5D...佢令到我去到今時今日,拎起D90/D3/5Dmk2/a900,都重覺得好值得

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 18:27 發表

睇下個dpi姐....印落相片材質上....如果哂A1好似係要插值的....
個客聞唔聞相係一回事....質素可以做好d點解唔做?
眼見現時d婚妙店用開既都2000萬像樓上....大部份都係1仔....
有d上埋去中幅tim....
係見到d ...
....我覺得你好武斷!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-5-2009 14:52 發表

1Ds呢?

我呢d窮鬼黎睇,部a200都好值,咁既價錢咁既質數,入門機係佢最低玩!
不過我都係嫌佢同d鏡重,所以M43 RF!快D來啦!!
如果去番2008年的6月,我又有無限budget既話....我最多買D3唔買5D...但結果都會係5D....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-5-2009 19:24 發表

大陸o個d婚紗拍攝,好多都勁過香港,用的係d70,放A1都得,因為婚紗相多數都係後製蒙查查,真係幾多像都係o徒鬼氣
哈哈我上年去西湖邊,一個攝影師影婚紗有6/7個人既crew,都係D200加小黑三 ja~

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 21:56 發表

sorry....我自己冇做呢行....
但我阿叔以前就係係九龍開婚紗鋪的....
佢話果陣有d鋪用1仔....cheap d既用5仔....
佢自己都話5仔好多時都唔夠用....有時有客要哂大大幅仲要入埋框掛大廳....
用部5仔根本唔足夠. ...
我諗你第時都係唔好影婚紗相啦...

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 13-5-2009 22:32 發表

我都講句sorry喇, 我都係果句啦....像素高唔係代表有heart呀, 講咁多次你都唔明, 係呀掛大廳, 係咪個個有咁大個廳掛呀? 冇都要迫人用收人再貴d呀? 人地有要求先會出聲, 出聲先轉用其他機影, 跟住咪幫佢晒副海報掛紅 ...
我個friend去法國"忽"紗...佢地都怒"小"影多次... 話知佢拎1Dsmk3...

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:48 發表

唔好意思....真係冇心得罪....吹水咁講ja....

我自己覺得有備無患囉....
既然有能力升級d器材去工作既....點解唔做ja....
當然....唔係個個屋企都有大大個廳....
但當有既時候又可以點應付??
插值囉!

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 22:59 發表

....
當你以為專業就係(技術/器材)專業既時候,你就俾人呃左ga la~

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:04 發表

我覺得係對等的....
以優秀的技術去駕馭優秀的器材 = 專業
專業------是包裝!

引用:
原帖由 101653 於 13-5-2009 23:14 發表

有技術有創意冇器材點發揮?
相對地....
冇技術有創意有器材都係發揮唔到....
呢d都係用來講ga je...最尾都係一個!包裝!

A380...哈!  SD卡...叛逆之Sony!

23 12
發新話題