發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:12 發表

zoom lens nikon range &quality 幾好,12-24, 24-70,70-200

枝12-24 仲要正爆
其實Canon 支 10-22 最正...(aps-c) 你係咪講緊 14-24....

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:15 發表

:P YES 14-24
becasuse i alwaysthink of sigma 12-24 for Full frame
好想打粗口...
真係毒x死!

其實....講左三版都係講緊鏡.....

而家都係.........
5D vs 40D
24-70L vs 24-105L vs 其他
小小白IS vs 小白 (呢個唔急)

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:20 發表

APS-C好多人話TOKNIA果支11-16出得唔差...
焦距唔好用...

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2008 01:22 發表

太短...同埋$4XXX
我想無視你... 你講既野冇咩意義..

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:24 發表

如果你室內的我會suggest 有支50 1.4 or85 1.8因為室內的一般你唔係同攝物差好遠距離(去演講會就另計)一支定焦的影人

一支17-40影團體,70-200係戶外咁都ok,不過d range就cover唔曬
上次係個會議室...(即係外交會議式果d,一班人一邊),影完就發覺身上支定無冇用...
改唔到range,你又行唔到埋去,反應又慢...

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:24 發表

you dont have to use Canon lens

think sigma, tokina, tarmon
cheeaper
有諗A09....但係........

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 01:28 發表
1Lens do all
EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:28 發表

表達得唔好50同85係影個人相/捕捉一d 個人神情
....其實50同85真係好近......唔夠大頭...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:32 發表

但係唔係x1.6之後會好d???
咁都已經100mm(350d)....死未

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:34 發表

"...........究竟自己有冇必要玩咁好既器材?"
老實講~唔需要,
用1D,因為佢係全能型相機,其實佢好多功能我都用唔到,
連拍用L,AF個AI唔會完全信任(幾乎唔用),最多用M/Av.................
最欣 ...
咁又係...交貨用咩機都係交果d........好似解左一個屈結...?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 01:47 發表

二手350d,之後剩低的入鏡
......................我都係5D啦咁,起碼爽d...咁就變鏡既問題了...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:54 發表

所以,如果有日公司唔再配槍,我都係:
40D
EF 17-40mm f/4L
EF 70-200mm f/4L
都唔貴,足夠應付,1D都會買,但唔急,唔係即刻要囉!!
點解中間唔洗要..?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 02:00 發表

24~70影d野好"平",好小用.
即係...唔夠層次..?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 01:57 發表

f4鏡囉,已你所遇到情況,係應該用閃燈,而唔係大光圈.
咁又係....太淺景深都出唔到街...

發新話題