發新話題

leica R on canon EOS

頂...我都想呀...50/2 都要三叉五呀....
35/2....我真係唔知價囉....

頂...做咩要出d咁既post wor...

敢問師兄支鏡幾銀入手? 用咩adaptor?

Elf 哥唔理我....

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 18:27 發表
我自己bid緊多枝.. ebay大約120美金連shipping, 算係抵玩!
用日本mount
抵wor...US$120....可唔可以幫我bid支?

我想知呢...d mount呢..如果去老莫買...信唔信得過?
本土又有間叫咩..."單鏡達忍"既野...網上面賣d mount...貴到XX...
或者咁.....師兄你d mount係邊度買?幾銀左右?

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:14 發表
老莫直頭係掂啦  平靚正, 就算你貪平買大陸mount, 佢都幫你tune好先俾你
你又有性趣 ?
其實...呢個係我買5D既其中一個原因....

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:22 發表
咩?
FF玩舊鏡...

呢排發覺24-105唔夠長...想買支長zoom...
但係又冇咩錢wor...咁岩又見到Contax 80-200 f4賣兩千...係度諗緊...

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:31 發表
小小白4千.. 爆sharp.. 又有AF... contax vario-sonnar T* 80-200?
係呀...果支Contax呀...

其實我想買小白 tim ga... 冇is二手都要六七千..

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:33 發表
小小白真係mobile過小白好多..
不過...用落24-105..發覺影人真係要有支大光圈... 成日一暗就對唔到焦...

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 22:38 發表
你影人影景多? 我9成9景人, 唔識影景的...
小小白影人真係好好用
小弟冇閃...而且鐘意自然光...
早兩日夜晚去文化中心外影....開iso 1000,f4...先頂到...
所以就引起左買2.8呢個想法...

小小白加85 1.8.....我有諗過Contax 85 1.4...

你搞到我更迷了....

如果我唔係影人先決呢? 咁都係小小白?
即係...留番d錢買閃...?

引用:
原帖由 Elf 於 20-7-2008 23:53 發表
咁你影咩多先?
影景+旅行...街多

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:04 發表

但係我看你的相,其實可以試吓snap shot/記實性.....之類,
你這層次唔應該只影景WO!!
唔....咁我需要d咩呢...越來越覺長鏡緊要....
係西區...想影d人既活動...但係企到好埋,d阿婆阿伯就望住你...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:21 發表

"望住你........."你怕??唔敢影??
我敢...不過佢地..... ...我都唔想佢望...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-7-2008 01:31 發表

要習慣,特別係你好似話想讀新聞.....
使用光圈/快門/構圖.....只係技巧中的一小部份,
正如射擊只係做狙擊手的一小部份.
講起構圖我發覺而家d 構圖成日都係....斜角構圗,用井字既左同右兩條直線,果四點黃金分割,再唔係就三分一三分二...(我指幅相啦,風景呀街景呀果d)
至於影咩事物.....重未掌握到...

究竟我而家應該補d咩? 長鏡? Flash? 夠用唔好買?
(btw,聽日買腳架..wakaka)

發新話題