發新話題

影下個月光

師兄用咩鏡!?

幾好呀.....

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-8-2008 22:10 發表

多謝師兄, 384 + TC14E II
so 有米...

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-8-2008 22:43 發表

384叫有米的話, 咁小黑五....328....484...584個D前輩係富豪???

384加埋TC都唔駛一皮...係TELE的世界黎講算係入門咋....認真的....

不過真係好難攞到貨....

其實384真係唔錯...抵玩的.
你有米,起碼....比我有米~ 搞下笑je~~~~雖然超羨慕....

引用:
原帖由 mike-mike 於 15-8-2008 00:27 發表

師兄你真係識講笑,

有米我唔用D60, 除咗支384...我都係得窮人三寶
窮人三寶係咩?

引用:
原帖由 mike-mike 於 15-8-2008 09:16 發表

我都係係d forum入面睇返黎的, 所謂的nikon窮人三寶其實又好似冇特別定義, 但泛指nikon的入門平價鏡, 尤其係kit鏡級個d.

個人的三寶係:

1. AFS 18-55  VR (D60 KIT鏡)
2. AF 50MM F1.8 ( 七舊前後)
3. A ...
我用過3...一流!

引用:
原帖由 mike-mike 於 15-8-2008 09:48 發表

二手價大約千一二前後, 抵玩!!

不少人為咗旅行買18-200 (N牌或色馬), 但N牌都唔平, 色馬表現就....
所以我而家都係帶多支算, 加埋都好輕, 係轉鏡時麻煩LOR.
買支A16配呢支都抵過18-200...

引用:
原帖由 mike-mike 於 15-8-2008 12:08 發表

可能我對影景呢樣野未有特別大的興趣, so far只用18-55 VR, 未諗著玩超廣角.

如果買, SIGMA 10~20會係我其中一個心水, 師兄有冇咩意見??
因為小弟對於sigma有偏見,我會叫師兄諗埋Tokina既10-17同12-24....10-17可以玩埋魚眼,不過當然會變哂形...

但係,師兄用D60,Tokina果d師兄用唔用到ga

引用:
原帖由 mike-mike 於 15-8-2008 13:30 發表

只要有F MOUNT我都用到, 不過T牌鏡係冇摩打的, 所以用係D60度全部變哂做MF鏡

而家出面有摩打的副廠鏡唔多, 色馬的HSM就OK, 而唐龍就好似只得一支, 不過之後可能會越出越多的.

我都唔鍾意色馬...但10~2 ...
唯有係咁啦..?

引用:
原帖由 Elf 於 16-8-2008 01:45 發表
10-20真係唔差.. sigma鏡黎講表現算係ok.. 12-24會更好.. 不過價錢..
不如買tokina, 真係好好多
冇手動wor...on D60

引用:
原帖由 Elf 於 16-8-2008 01:48 發表
1000D都有摩打啦... d60真係
但係tokina表現真係好好多喎... 10-20... 好多方面好難接受
EX塗裝...

發新話題