發新話題

高達00第二季專區

引用:
原帖由 ZaMaR 於 29-12-2008 14:20 發表
某工程師又老點人了!

仲話果個唔係浮游盾?
我笑左...xd

引用:
原帖由 101653 於 11-1-2009 18:35 發表
肥仔內藏....顏....顏面高達
新OP見到阿武士道先生架新機...好似小強..

引用:
原帖由 101653 於 11-1-2009 19:45 發表

新op好正

不過開波已經話比我地聽皇小姐,王小姐,尼娜小姐都應該冇乜戲份....連發信機都出場2秒既op居然冇佢地....

624都好似有新機wo
ps.人地部機叫 "大丈 ...
唔得wor....Masamuro好有型wor!勁有日式戰甲feel!
唔通公主的存在價值就係......歌姬!? 用歌聲呼喚和平!?

引用:
原帖由 Paul 於 11-1-2009 23:21 發表
人地部機叫“好男人"好D
POPGO叫猛男...

引用:
原帖由 HunterX 於 12-1-2009 03:06 發表
我仲有3分鐘就有得睇喇~~
太慢了~

大熊呀.... 瑪麗快手KO佢個仔啦...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 1-2-2009 22:51 發表
熊叔未死,下集就會走個面具熊出黎,叫MR.父嫁道
咁多面具佬好悶je....一係就full-mask...

笨蛋的一百五十六種浪漫主義
引用:
00 近幾集都頗神,從OP2出來以後就從沒有過冷場。讀了不少的感想,對於幾方觀感有一點微言。

看戰爭故事的時候,觀眾/讀者都會忘記,自己從「第三身視點」得來的冷靜、理性不是必然的。田中芳樹的作品會把反派角色寫得很腦殘,又喜歡高高在上的去「解析」戰爭,輕易感染讀者的自以為是,讓人飄浮在「人類是愚蠢的」的天空裡。人們會被小說人物的單純所矇騙,因「看透角色心理」的視野而變得嬌慣起來,不去承認現實的複雜性。

我會忍不住把話説得那麼重,是因為有太多人憎恨沙慈、路易絲和小熊的單純,無法對於他們作為「人」的特性有任何寬容。聲言恨不得要某角色死掉般的激昂,其實也就和引起戰爭的各種仇恨半斤八兩。
而且,各方罵聲大抵上都建基於一個共同的假設──「自己一定就能比這些人理智」──而這正是富野由悠季和水島+黑田都在説的「Ego」。「人類的無知愚昧導致戰爭」是一種陳腔濫調,重覆看十年的動畫也該膩了;可是,即使是這樣,也還是有人不會把這句話深深篏入自己腦海裡,警誡「自己也可能是一個愚人」。

近期熱話「加沙」就是一個難解的問題。分辨誰對誰錯(或者説,「尋找事件的所謂主因」),就已經十分困難。認真搜集各方資料,不難發現,我們似乎總能找到東西為任何一方辯護,總會覺得「我們需要再知道多一點才能下結論」。我們也會看到,因為各派都把持不完整的資訊,即使是守護著同一種正義,都會誤以為大家是身具不同價值觀、處於不同世界的人,由此片面地、固執地拒絕交流溝通;然後,又因為各方都堅持「只有錯的一方」才需要承擔責任,事件才會像這樣,停留在分析誰是誰非的地步,陷入僵局。

正因為我們自以為全知、天真地以為眼前的知識永遠都足以給予我們一個決定性的結論、以為甚麼事情都能一眼看清,我們才沒辦法有效地從歷史學習。 Gundam 00是個不錯的現實投影,而我們必須承認,我們不過是那些身處五里霧中,只能隨波逐流的善良市民。熊叔太完美,説了太多漂亮的話,閃耀出太強的光芒,讓我們為之心醉;由此,我們才會忘記,處於陰影之下的小熊、沙慈和路易絲,才是我們真正的分身。

另外,有人説OP2風格不適合00,我倒覺得要比較貼近「角色的情感」,和ED2的主題相呼應。
好值得睇下

引用:
原帖由 ZaMaR 於 6-2-2009 00:40 發表

K島實況版其實耐唔耐都有人會講,不過D人唔理

我反而係覺得編劇太格硬制做誤會
現實既話的確會有呢D誤會,但現實唔會比不同陣營MS互相對話,殺左都唔會知對方係邊個

可以對話時,熊叔唔係不停叫"等等!.. ...
熊叔根本就面對唔到自己個仔..

引用:
原帖由 ZaMaR 於 16-2-2009 01:48 發表

唔係扮EVA,係扮灼眼的夏娜(都係釘宮)
果招叫"天破壤碎"(大誤
炎髮灼眼的GUNDAM必殺技(再誤
效果係"封絕"(無誤
嘩...咁神奇...果部叫"天壤劫火高達"呀?

留美一定唔會死...死左冇戲做..
我最怕阿"An-new"殺左大隻哥哥ja...

果d便當角色真係慘....搞咁多鋪排俾佢地,一集就死清光...

引用:
原帖由 Paul 於 23-3-2009 00:36 發表
最終大佬.........

雷射大砲
真係經典囉...阿寶用雷射大炮...0079都冇d咁型既情節既!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 22-3-2009 23:31 發表

定期更新下姐...
詳細....
德軍同m82,dl自k島,其他唔知啦
頭像咪係島田 lor...我有佢本書仔,要嗎? msn搵我啦~

引用:
原帖由 ZaMaR 於 23-3-2009 02:14 發表

聽聞0079有用過一次...
啊!! 真係有!! 第16話!!

引用:
原帖由 HunterX 於 25-3-2009 23:30 發表

佢部痴漢仲郁唔郁到架~~
可能搵番部Flag出來呢?

發新話題