發新話題

[有影過/熟哂相既請進] 究竟係我錯,定係佢錯? [有大圖]

[有影過/熟哂相既請進] 究竟係我錯,定係佢錯? [有大圖]

我用新買的Rollei 35S去試機....(因為有事可以拎番去整)
入左一筒 Fuji Superia 200度....

好啦...影完一筒,拎去哂....因為去開果間用Fuji機既哂相今日冇開,咁就行左去附近試第二間...
果間...係用Konica Minolta機既

哂完...條片花哂,d相就好似上面咁...
原來正常曝光既...加左一浸白色野..(但唔係全部wor!?)
有d 白色點點,黑色一dat dat....

我試著打開部機,入面又冇野wor,冇碎片冇粉粒..
d相又唔覺入光wor..(第一格就係右下馬路果張,第一格都冇事,冇理由入光掛!?)

其實...係我錯,定係間野唔得?

掃瞄一

掃瞄二

下面條片,佢條XY竟然唔幫我哂...

我最唔明既...係點解d相會白哂...

重有...200度係咪影日光唔得ga?

如果係入光......會唔會呢?

引用:
原帖由 louisli 於 16-10-2008 22:19 發表

收唔收齊錢先?
有無扣返無晒的相錢?
收我$46蚊....

其實...我可唔可以唔俾ga?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-10-2008 22:04 發表

你指6400k??

#6係X .....?!
我都唔知呀...

anyway, 多謝大家解答!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-10-2008 22:42 發表

花底係死罪...........
突然想起,有冇檢查清楚會唔會係部括花相機??
不過整體而看,應該係佢問題,佢部沖機好污糟......
我部野好乾淨..入面勁清潔...冇可能..

引用:
原帖由 learngod86 於 17-10-2008 00:11 發表
樓主住邊區?....附近冇好舖嗎?

另200度影日光有冇問題....
那並不是關於ISO既問題...(大致上)
你可以睇下你盒菲林....一般會寫住daylight....即表示這是日光片...
而室內可用烏絲燈片....或者加filter....
北角真係死域...得一間富士可以見得下人,咁岩果間今日早收...
好既哂相...再搵就要去到天后..

引用:
原帖由 learngod86 於 17-10-2008 00:25 發表
咁不如去中環.....
中環有冇好介紹?

引用:
原帖由 learngod86 於 17-10-2008 00:27 發表
好世界.....
彩六
有人話灣仔彩圖麗都唔錯...

彩六囉...

引用:
原帖由 learngod86 於 17-10-2008 00:45 發表
彩六有咩問題??
好似好麻煩...又覺得自己唔夠專業...

引用:
原帖由 HunterX 於 17-10-2008 00:54 發表
除非你D菲林過期, 如果唔係一定係佢沖既問題!!!
如果入光, 你會有一堆相變黑, 所以唔係。

PS: 竟然唔哂條女將相!!!!!
係囉!勁唔gur!重要花左!

搵日再去影佢先...

引用:
原帖由 HunterX 於 17-10-2008 01:21 發表

影完... 記得...!
俾番個女仔睇~

引用:
原帖由 HunterX 於 17-10-2008 02:45 發表

跟住呢?!
跟住....咪開心囉~

發新話題