發新話題

[其實係想問問題] 呢d花...係屋企,點影好?

[其實係想問問題] 呢d花...係屋企,點影好?

出住一張先...

屋企突然有一扎花,阿媽叫我影低佢...咁我係書枱佈哂陣,用黑色Tee加d黑色環保袋鋪好,有個黑色既背景...
用枱燈做光源...so far都唔錯..

但係...我一影就唔知點好了..諗唔到d構圖
24-105又唔夠近,好麻煩...

其實...我係咪應該水平影? (我都唔知點好)
佢呢d 一大束的,好多朵的..唉~

重有..呢張相大家有冇意見?點可以改善下?

thanks~

繼續

跟住係...2#同3#既執過版本...
Cal完mon我都唔知點好..5D出來d色勁鮮,post到上來重鮮...即刻係咁降contrast同satuation

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-11-2008 00:15 發表
人地唔係用"百微"架咩,??

24105...有點難..
乜差都器材先決...影相重有咩意義!?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-11-2008 00:26 發表
已經好好,係唔係覺影來影去差不多,想唔到其他花款角度??
應該係啦...但係又唔知點好...成Po野直筆甩..打橫又打唔到燈....

引用:
原帖由 Elf 於 4-11-2008 00:58 發表
已經影得好好啦
不過中間花瓣位over左.. 無左D細節.
呢個真的.....等我下次搵多支燈打埋另一邊?

引用:
原帖由 Elf 於 4-11-2008 01:31 發表
注意個dynamic range..如果你contrast太大就一定要sacrifice either highlight/ shadow..
可唔可以詳細d?

真係好多學問呢....可惜....花兒已謝了....

引用:
原帖由 louisli 於 7-11-2008 10:43 發表

無落少少漂白水?
下!?

引用:
原帖由 louisli 於 7-11-2008 11:58 發表

唔識種花既
等你教我~

發新話題