25 12
發新話題

[閃燈問題] 剛買了閃燈.....買唔買柔光罩?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 02:56 發表

有時要反打,同埋睇下有無條件比你under左再推番光,呢2點我估你都知,不過到左實戰的時候係好容易忘記
我搞唔掂支閃既加減出力...同機身點set...真係亂咁來的

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 22-11-2008 03:05 發表

手動的,好多野你都要set,o係一個兵荒馬亂的時候,倒不如用番ETTL,因為好多時,如果你要set野的就會錯過左好多野,我遇唔少
ETTL都可以加減ev ga ma.... 聽日上堂,我冇卡... 我都冇相俾佢睇...

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:10 發表
你咩牌子燈? canon可以收皮啦
nikon/metz都可以信ETTL/ITTL/A mode
gary fong.... 馬桶(aka whaletail..)係幾好用, 不過真係幾大舊. 杯麵(aka lightsphere)簡單得多. 但係馬桶有多D花樣玩下.
實用... 買 ...
唉...迫住買Canon... (唔好問點解)

馬桶...你有冇用過呀?感覺如何?

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:26 發表
多野玩, 但係大舊.
抵唔抵呢..?

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:33 發表
好老實講我影相未有龍君兒咁堅, 堅野流野都差唔多.

p.s. 唉.. PJ啦... 聽日唉organic chem... 好叉難... adrian你讀緊咩?
老番有馬桶!?

我讀樹大英文系.....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-11-2008 02:12 發表

如果唔係暗得滯的,應該玩好現場光(兵慌馬亂另計)
一塊反光版比十支燈好用....(當然睇時候)

引用:
原帖由 mike-mike 於 26-11-2008 18:51 發表

兩樣野唔可以比WOR, 效果又唔同...

我都未用過外閃, 完全冇IDEA, 但最近買咗塊REFLECTOR, 開始用LOR~
所以話睇情況囉... 效果?都係咁上下啦~咪補光囉!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-11-2008 19:00 發表

得你一個的又揸機又揸/set板邊有咁多閒暇(我以我的情況o黎講)
你老了~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-11-2008 19:46 發表

我地要快,個model行過之後就可能無得影,下一轉又唔係o個件product,打反光板你都要向住佢移動方向打la,3,2個咁行,又要zoom,又要set機影,,又要set板,顧唔到咁多

有人幫就另計(不過有都好情願佢攞多部機一齊 ...
大家情況唔同~

引用:
原帖由 Elf 於 27-11-2008 01:07 發表
所以點解出去影相係一隊人. 最近我幫我女朋友影一輯相交year end assignment, 我渣機, 2人人手渣反光板, 2/3枝燈 (lightstand), 1人俾人影, 總共4-5個人影. 一枝燈真係唔會夠.
如果唔係搵人渣板, 你好難即時睇到佢光 ...
可唔可以睇下d效果?

25 12
發新話題