發新話題

燈腳...

去鴨記囉......咪又係果d野.....

(真係想跟Elf兄你學下野...用到燈腳,真係我發夢都未發過)

引用:
原帖由 亞龍 於 16-12-2008 00:18 發表
師兄去影夜景人像嗎???

唔知可唔可以帶我一齊去玩下見識下?

今日我都去左揾燈架.........但未去到形記,以經o係第ニ間用左$1500買腳架,之後同fd去左食反吹水,最尾都係冇買到,過兩日要再出去睇睇 ...
龍哥買左Carbon? Velbon?

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 00:47 發表
業餘業餘, 幫女朋友影catalog架咋. 我FF機都無呀
下...FF機關咩事...機ja ma....我想學野ja...

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 00:51 發表
我都唔識架大哥  依個世界有個technique叫做trial and error
咁燈腳點用ga?

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 00:55 發表

我想知點樣用? 咩情況? 點解唔機頂既? 點解影女仔d人會用既? 點樣離機閃著佢? (特別想知Canon點樣..)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-12-2008 01:20 發表
"燈"用最簡單的說法,可分"一般照明"和"造型效果",
機頂只能做到"一般照明"多小小方向性的效果,
"造型效果",例如要強化爪子口面.....之類,就要用這類器材.
咁樣...點先可以用部機叫支野閃? Canon好似唔得..?

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 01:31 發表
Option A :飛燈線, 2,3舊水一條爛線.
Option B :Pocket wizard. 2.4Ghz radio, 2千幾銀一舊, 一對4千唔該. 聽聞最遠1公里有效
Option C: Canon ST-E2 IR transmitter. 有ETTLII. 對唔岩枝燈, 唔work, 太光, 唔work, 太遠, 唔work, 一千二百元
Option D: 鴨記 FM , 好多牌子, 二百-五百. 只有A/M mode.
Option F: 一枝C580/550, Metz 58/Sigma 5xx 做master 一枝其他做slave
FM得A同M mode的話...咁飛580咪要手動!?
C580同550係咩來的...?

(真係有d想搵人換支58AF番來)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-12-2008 01:38 發表
最好學好基本用燈先好再學其他燈法,
如果唔係會越攪越亂,因為只係"傘"都分了"串透"/白色反光/銀色反光......
還要每種都有唔同效果,唔同用處.
我而家得支580-2,我買左本燈書ja...其他都唔知有咩應該學...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 03:04 發表

5d 都無la,重會望佢會有5d2咩

早陣子見到有5d2出現o係公司,但係而家........
都係等1Dmk3/4俾你用算啦~

發新話題