發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:05 發表
用APS機可以放心全開光圈影相
唔洗擔心好似FF咁出現暗角
自High...

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 3-2-2009 23:27 發表

但冇講壞處
所以咪係自High....我地繼續~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 23:45 發表

你可以試下搵部40d快按同50d快按,50d係"笠"少少,快門係慢左少少,

快門夠靈敏的,你唔會miss左o個一個時刻

你試下用部入門同一部中階40d用single shot,快門同佢save相的速度差距,你可以miss左一個好重要的shot
(拍肩)那麼三皮買1Dmk3好d... 重有錢買多支24-70/24-105

如果50D比40D都唔係咁好,40d又冇幾多好處,點解唔買450D呢?

再講,點解唔買5D呢?

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:09 發表

5D對焦好似係快D...(呢個要用既人去証實)
仲有,咩X1.6焦距,只不過係corp左中間一部份,唔好自欺欺人

FF個VF大好多,光好多,睇到既野一樣大
upgrade相機,我唔認為係樂趣...(我會用部唔用得先買新機既人) ...
5D/mk2既速度...mk2快呀!幾快?點講你聽呀!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:15 發表

50d pixel大左,但係c記自己的鏡支援唔到佢個aps-c咁高pixel,實際放大100%比同用40d個解像重差左

450d同40d最大的分野,係viewfinder同快門速度,450d 0.87x 40d 0.95x,

快門的,你真係去canon 旗艦度按下,你sin ...
你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

問題係,車車都冇咩feedback...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:26 發表

冇錯,都係果句,有幾皮野係手,仲買aps-c先真係幾不智
唔好話幾皮野,比我得1皮我都會買部5D先,再求其汁枝舊鏡用住先
我諗都係睇下車車有咩反應啦... 而家放左出來都係450D/40D/5D或者係幾近冇人想再提既50D je...鏡就好簡單,講哂la~

再唔係玩Nikon都好呀...玩D90,7千蚊有部機身,三皮可以買...死啦唔識wor!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:27 發表

如果你當時入的機係6fps的,你影function的會開心好多,同埋你會信奉fps夠快係一個王道
快係好,不過日常用冇咩咁大影響je
function都係影一陣,平時最多咪影生活照~

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:30 發表

其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
因為我多數都係去旅行影人.....影動物.....
所以會想要個快d o既......
都係 ...
C 同 N 既分別? 可能佢係講Nikon有部機叫D50,希望你唔好混淆掛?

其實旅行影人,影動物,要快真係冇咩用...
旅行就梗係慢慢玩慢慢Hea ga la,影動物,除非影雀同影街上既女仔,唔係快都唔係好需要..
反而鏡頭對焦快,要光圈大,咁就會快d..
(其實要快不如玩Nikon? D300快wor!)

希望你去CS玩埋5Dmk2,睇下你既快係咪需要咁快啦!

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:36 發表

但我地係業餘,用APSC 既好處較適合我地

FF既好處係PQ好,但你愛聞相嗎?
我玩FF係為左接舊鏡ga ja哈哈~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:41 發表

有時間"支支油油"咁影的,3fps係夠的(我都係d急躁的人,所以之前用個fd部入門3fps真係想死)
我想再慢d... 1fps都已經太快...

引用:
原帖由 mike-mike 於 4-2-2009 00:41 發表
如果樓主想玩N記的話, 我樂意同你再深入討論!!
3皮野玩咩好呢? 不如順手講埋?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:44 發表

120 digi back都快過1fps
影菲林啦~

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:43 發表

我孜有問題啦

FF同aps-c 又係咩黎架
嘩...呢個問題係成個post既軸心...
http://www.dcfever.com/learn/viewglossary.php?glossary_id=6
先睇呢個啦

FF - 即係 Full Frame, 全片幅 即係一格菲林咁大
APS-C 就係細張d 既菲林size , 細過 一格菲林幾多下既

用呢張圖來比較啦,2號格仔係Sony既CMOS,黑色細粒d既係APS-C,大格d既黑色係FF

咁呢,APS-C因為佢細d,通過鏡頭呢,因為鏡頭設計係用一格菲林size去設計,咁樣咪cut左周圍d野,得番中間果個size既畫面,
咁樣就會有上既個post既你睇既crop-factor,個焦段就要乘番1.5,先係你中間有既畫面既焦段
(呢個係好基本既解釋)

咁樣呢,你諗下啦,一張A4 size既紙,同一張A3 size既紙,如果你係上面畫格仔,係咪A3果張可以畫多好多?
同樣道理,如果你要係一張A4紙上畫1千個格仔,同你係A3紙上畫1千個格仔,A3果張係咪可以畫大格d呢?
將格仔變左像素,格仔變左感光小東西
因為d格仔細又迫,如果係感光小東西,佢地係會通電既,咁迫咪好熱,散熱冇咁好?
如果係大張A3上面d格仔疏d又大粒d,咪可以散熱又好,又記錄到多d資料囉?

所以呢,FF機呢,佢出來既畫質會好d,雜訊又少d,而APS-C機啦,佢如果用一樣既鏡頭,因為cut左出來,咪感覺可以影遠d囉~

睇完post #104有冇明d呀車車?

發新話題