發新話題

Canon 將免費為 EOS 5D 加固反光鏡

引用:
原帖由 Elf 於 7-2-2009 22:15 發表
唉.. 要買禮物俾女朋友.. 我既5D ...
我冇女朋友...

引用:
原帖由 Elf 於 7-2-2009 23:50 發表

咁你咪無左個好大既開支囉
咁你咪有多d野玩囉~

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 00:02 發表
好彩我好知足常落 ........

(妖, 死人400D個viewfind又細, 支17-40又變左27-64 .....)
我而家唔知足呀...好想玩下S5pro同Olympus E3/30...tele我真係唔想玩Canon..

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 00:12 發表
CMOS細一半有咩好玩
S5就真係好正  如果出full frame我會考慮轉會
影出來好正呀...支50-200又抵,加部E30都係支小白IS咁既價...
S5我想買ga..不過唔捨得d菲林機..

引用:
原帖由 m4devastator 於 8-2-2009 01:19 發表

點解呀?

反而tele先要玩canon,這一向是它的最強
我唔係品牌奴隸...Canon既tele一d都唔抵玩..又唔見勁係邊..

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 01:20 發表
成日心思思想換走枝小小白變小白, 但係諗諗下, 小小白又係用黎影人, 我又唔洗大光圈, 影人我玩光源又唔係玩景深, 俾多一個光圈我又唔知做乜好, 大光圈我又用85/1.8, 諗唔到籍口
你買5D咪有藉口囉~

引用:
原帖由 m4devastator 於 8-2-2009 01:28 發表

咁想玩邊間tele?
Olympus/Contax/Leica

引用:
原帖由 m4devastator 於 8-2-2009 01:32 發表

還記得O記那一句: ...全球最快自動對焦

諗番起都想死
我理得邊個快 最緊要係我負擔到而又俾得起
Canon...我諗除左轉接其他廠之外我都冇咩野留戀...

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 01:56 發表

都係無籍口換2.8
其實...都係ga,果一級..

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 02:03 發表
3千皮買到多枝燈, 又多50 1.4, 夠我買PTW, 夠我買好多野...
八千蚊支小小白is,同萬三蚊既50-200加E30,果度果五千,我多左部機玩,多左大光圈,多左200-400果段...

如果唔洗諗錢就好..

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 02:12 發表
講開講你帶出街習慣係點?
你指相機? 如果拎5D我塞入個好細既"槍袋"(你明掛?)放入自己既袋囉
如果要拎多d野咪放入個5 million度...
再多d野我就用背包...支小小白放入個筒型袋..

我唔鍾意俾人知我有相機..

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 03:05 發表
從來都冇一個真正好用既袋 ..
lowepro嫌太"相機袋"feel
crumpler想買個隻pretty boy backpack香港冇
billingham..太貴
我見到Billingham天祥賣千三ja..不過冇我想要既色..
我唔想買"相機袋"了...我寧願買內墊,除非買再多既野..

Hadley最basic果隻呀我講...真係最多放一機兩鏡一閃...

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 14:39 發表
其實夠啦, 不過我都係好似你咁鐘意自己落pad..
無袋可以俾我放到laptop+notes+濕星野+相機呢...
要好大個lor..你部laptop重要係Macbook..幫你唔到wor!

引用:
原帖由 mike-mike 於 8-2-2009 19:00 發表

中距tele的話, 如小小白呢個光圈同焦距其他牌子係冇的, 重量更是輕巧, 8千幾蚊, 抵唔抵係比較嘅姐.

至於小白同小黑五, 兩支都咁好, 但兩支都咁貴!!

去長一d的話, canon 384又有防震, 又比nikon輕少少 ...
所以諗O記...50-200,2.8到3.5,都唔洗七千!

發新話題