發新話題

新手入門問題

6000蚊就唔好買40D 啦傻ga 咩...  450D kit 加多支 55-250都夠啦!

引用:
原帖由 亞龍 於 28-2-2009 01:05 發表

ニ手有保又點睇呢???一來保養包整,ニ來香港D人都好錫機錫鏡,ニ手有事的實在太小了
再唔係玩其他廠都得ga,6K而家大把世界~

引用:
原帖由 mike-mike 於 28-2-2009 02:03 發表

olympus就黎有e620, nikon又傳緊4月有d5000....
期待D5000! e620我都想要!

引用:
原帖由 1233 於 28-2-2009 23:30 發表

其實唔多唔少都比各位c兄毒到
你地影d相都好靚
再加上前幾日sport day見個呀sir用部5d影得好開心
其實,影相開心唔關部機事ga wor... 用傻瓜有時重開心過用大機~!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-3-2009 20:04 發表

唔覺
肯定你有病... 都唔知幾想出街拎部RF size同重量既機算數...

重d又唔係一定好d, d野既重量同張相既重量都冇掛鉤既...

引用:
原帖由 HunterX 於 4-3-2009 01:28 發表

2000年既IBM X20 已經係12.1", 不過2000年仲算唔算菲林年代我就唔佑喇~~
算呀!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 15:36 發表

還有,
單鏡d機雖然好早就有,不過要$1x~2x萬一部,唔可以一人一部,
所以只會返夜更或出差先會用,到後來有1d/d1先至一人一部.
再早一些,未有d機年代,出差就帶沖鑵/沖藥,早做完野可以比錢去店到沖,
太夜就返酒店沖 ...
嘩...係酒店沖,如果沖彩色...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 20:06 發表

隻彩色沖藥簡化到只係沖幾隻藥,不過又煲水又溫度計,好煩!
我而家學緊沖黑白.. d藥水好貴..水又唔識搞..

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 22:24 發表
依家要幾錢??
約9年前價:TMAX藥$80唔使,fix藥5L跟同學分(每1L再開4L水),每人幾十蚊,
總共$150唔使,沖到兩餅幾100呎TMAX,好底玩.
而家一支藥要100蚊,fixer都好似咁上下,重有支相紙藥水同去水積果支...而家一個人百幾貴買埋相紙都係沖一兩卷...

引用:
原帖由 HunterX 於 4-3-2009 21:54 發表

O係邊度學呀?
光影作坊

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 22:40 發表

去水積果支一定要??
阿sir叫買...全班分左組夾錢既..

發新話題