23 12
發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:46 發表

唔係低下既都幫到的....
大把人冇料囉綜援....自己唔夠洗....
咁果D又點?
正如你都講到搵二萬既要一家五口,供成皮野樓,食飯搭車水電煤,又要還關lon,又驚比人炒....
咁果D經濟能力差過佢既咪一早死X哂?
其實你講到呢d問題咪証明左政府個紓困係收得皮囉!
而家又唔係講邊個慘d...但起碼既係,呢班人都叫唔洗交稅,個心冇咁傷嘛!
中產,加稅有份,減稅紓困就實冇份...唉

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:50 發表

果D叫低收入人仕啦....
你唔係想話搵二萬又中產....搵八千又中產牙??
八千要供樓要養屋企要食要搭車點都辛苦過二萬囉....
搵八千又會買樓既人...真係要話"冇咁大個頭..." 啦

總之就係.....家陣叫你條鬍鬚仔紓困,佢就做左好似冇做,一d都唔平均,都唔知佢想點!

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:55 發表

相反地....

我樓下7仔貼左請人3-4個月....
由請3個變左E家請兩個....
個經理我都識既....
佢自己都話想搵D成熟D有責任感既人....
識多D野既....
我唔覺得大學生唔符合佢既要求囉....

更何況....好多大企 ...
你計成本同回報就知你唔岩啦..
一個洗左接近十萬既人,做份時薪30蚊既工...係可以,但係做來做咩先?有工頂一頂?

其實我都覺你食米唔知米貴,睇野太平面啦你

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 15:31 發表

我講既係大個大學生係E家係難搵到一份理想的工作....
我以上講既就係一份對大學生黎講唔理想的工作....
我只係可以答到你佢好大機會搵到工....
當然....呢份係唔係對於佢黎講合理係另一回事....

唔好將你所諗 ...
唔...都係理性討論je...
可能係你既表達方式太過理想啦...

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 21:36 發表

我意思當然唔係咁....
搵咩工要養邊個自己決定的....
明知要養屋企要食要搭車....
仲要學人結婚生仔買樓供....
篤篤部計數機都知唔對路啦....
咁明知唔對路既....都要做落去....唯有頂硬上....
咁頂硬上得黎 ...
你咁講都岩既...不過,有d野真係有早知冇乞衣...

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 22:00 發表

我冇認為一定要幾多先可以結婚生仔買樓果d....
夠洗咪得囉....2萬只係個例子....但當然有人2萬夠用有人20萬都唔夠....
我所指既當然係唔夠洗既2萬....
講經濟能力....一個袋2萬蚊一個月既人....有冇咁既能力做咁 ...
大家都係講例子...

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 22:16 發表

回歸原點....
係我之前所指搵萬零二萬一個月既....
以我覺得真係足夠佢供樓,自己食&搭車,養屋企人....
冇人叫一定要有新屋,冇人叫佢要娶老婆wo....
供樓去89千,比屋企5千,交23千水電煤,都仲有3千蚊比你搭車食早 ...
你拎在職貧窮同中產比...都得既....

23 12
發新話題