發新話題

canon 新鏡王到港200mm f/2.0

究竟呢支咁既野...有幾大市場?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-5-2008 23:11 發表
真係冇咩,200mm又唔係真係好長,室內運動300都窄窄地,
何況200,光圈大,但又有幾何用到咁大,對焦用好小心.
好似....運動既話,300以上先叫有d用..(重要乘左)
人像....室外人像又唔會用咁大碌...

即係....又一技術展示鏡!

(P.S. 完全係武斷及 4+5 up)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-5-2008 23:35 發表
adrianyahk兄冇講錯,但又未至於技術展示鏡,
影sport用300可能係影乒乓球果類,
就算用300都可能仲有x1.4/x2在手,有時唔係遠近問題,
係長鏡的這種比例壓縮問題,看看你是想要什麼樣的相片.
....果然器材都有好多高深野!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-5-2008 00:26 發表

續問一下,canon 重有d 咩鏡都屬於技術展示鏡??
唔好信我呀...我亂up ga.....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 26-5-2008 01:02 發表
如果說"商品鏡"會比較易明,
有d鏡,比記者又好似冇彈性,
比商業攝影,佢地又唔用135,
比業餘玩家又唔會比咁多$$買,
某d鏡出來可能只係得某d特定用途的人才會買.
MP-E 65mm f/2.8 1.5X Macro....呢d?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2008 00:04 發表

呢part應該至頂...
其實...冇咩用.....支鏡MTF爆錶又點? 九成你買唔起既...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 27-5-2008 00:48 發表

用來比較下邊枝好嘛!有時貴D唔一定係好D既!
MTF低d都影到靚相既....

引用:
原帖由 Elf 於 4-6-2008 21:29 發表
依家就算1仔/D3粒CMOS/CCD都去唔到咁高解像度, 爆MTF又點?
仲有, C記唔係淨係睇枝鏡sharp唔sharp, 色水最緊要
你用DB另計
CMOS同CCD去唔到...咪用菲林囉~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-6-2008 00:19 發表

120~120~120~120~
4x5,6x7...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-6-2008 00:25 發表

leaf leaf leaf
係都玩哈蘇啦....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-6-2008 00:36 發表
我地再玩大D~~~~~~~
8"X10" Polaroid  

20x24...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-6-2008 01:31 發表
我地CivilianPhotoGrapher 夾$租,
麻煩你去抬返來,
當然,你出力,你果份唔使比.
俾錢租埋車都唔得掂....

發新話題