發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

今日又去影....發覺室內....28mm都唔多夠wide....(團體)

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:04 發表
我覺得應該等下
尤其你呢個價位
nikon 有部新既 FF機就出
fuji s6又就尼出
加上 5D 出左都有一段時間 我覺得應該再等多少少先入手會好d
.....那裡的情報!?

其實我對於新呀舊呀...都冇咩所謂...
live-view呀防塵呀....雖然有比冇好,但係重點都係塊CMOS/CCD好唔好ga je...
你話Nikon出FF,Fuji出S6...其實我都冇關係...

唔想玩Nikon,因為插唔到M42(要改)同其他舊鏡mount...
當然啦...如果出5D-mk2,賣萬八既話,梗係爽番天啦~ 不過我諗實唔會平,實唔會有貨,而且唔知塊LCD係咪偏色,係咪又3吋23萬像囉~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 17:11 發表
可以叫d人企迫d.
況且太橫會變"長倒".
要用software砌相...被人命令...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 17:31 發表

吓........佢想要一條相,
如果砌返個135倒,好似.......................
唔洗135.....砌張長既...

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:31 發表

其實係咪一定要玩FF ?
影tele, 用細sensor有得 1.6, 1.5x  好用好多
影landscape FF係wide好多 但係玩 pano仲好過 要幾wide有幾wide.
你話影人唔可以做pano, 但我諗唔到你影人要wide 過sigma 枝 ...
師兄講既好有道理...而且我超羨慕S5pro既顏色....

所以我都好迷妄....不過...我可以話...."FF我上定了!"
FF真係好ga...係大家都咁上下價錢,或者俾多少少就有既地步,我揀FF好了!
新機果d....都係算啦...Nikon出野,要半年至一年以上(公佈後) 先有貨到
Fuji 雖然色靚,但其他野都好唔方便...
加上FF配舊鏡就真係果個range,我想我比較適合!

聽師兄所說,24-70呢種中間焦段好平版....但係 17-40+小小白IS,好似....中間係咪補支A09(28-75)萬一要大光圈穩陣?
定係 24-105 夠做? 有時都需要大光圈...嗎? F4加IS真係夠?(配5D計,手持iso 800)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 18:40 發表

砌張長既,我就會用50mm盡量水平咁影,
好似影彌敦道果本書仔咁玩!!

24-70平板自有平板用途,你看樓上35mm果張,
前後景大小比例冇咩變動,自然有佢用處,
只不過我自己比較小用,況且我只不過冇左35~70之間 ...
唔.......我好迷啦又.......

點算好呀咁........

引用:
原帖由 ZaMaR 於 31-5-2008 20:21 發表

350d既28mm? 乘埋都45mm了,梗係唔夠啦
係 17乘完變28...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 20:24 發表
"影像"真的很難用"文字"去表達............

".......突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多......."
其實看看"自護號"在唔同的鏡頭下有什麼分別就明白 ...
呢層我都明既.....不過,諗緊基本我需要咩囉....
我感覺意念不斷的累積,但係因為冇器材而一路gain一路loss(due to冇野去實踐)
花時間.....我就係想花時間! 這也是我喜歡攝影既其中一個原因....好虛無,好令人著迷...推動自己去進步...

突然由一個影相既蛋散,俾人叫去影d 好實在(?) 既活動相...真係有d 適應唔來...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 20:49 發表
主動/主導對一個攝影師是很重要的技術之一,
把自己的要求講出來十分重要,
試一試自己,如果你講不出要求,
其實證明你還沒想好要影什麼樣的相(冇意念),
先想好"意念",才去用你的"技術"表 ...
真係....好paradox 呀而家......

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 22:05 發表
仲唔死............

多影相,多睇相,多討論吓張相有咩好有咩唔好(自己的,別人的),
好快有進步.

prge oxe係一個好地方.
第一頁我成日去....時代果間.....行入正面到尾,瘋狂打書釘

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2008 18:00 發表

但係單腳輕好多播
睇下影咩啦....冇理由拎支50 1.8加....

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2008 18:48 發表

自拍用la(有d 單腳又可以拆做三腳)
...... 出街又幾方便既....睇下同咩人啦當然...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2008 19:07 發表

女同仔有分別??
係街自拍....唔會一條友影掛....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 1-6-2008 20:56 發表

我要最大景深最幼粒粒,收到22/32,iso50.....
DSLR會爆noise ga ma!?

發新話題