發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:37 發表
等我教你, 上網download隻adobe Photoshop3 + Lightroom 2番黎, 我教你用DC影相跟住改到有85/1.2的景深, leica/zeiss鏡頭的色水, 菲林的感光反應 好未?
我可以教埋你點樣同人拾走暗瘡紅斑雀斑眼袋單眼皮各項問題添, ...
可唔可以教我? please~

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:43 發表

咁可唔可以說話講得好聽D而令我唔係覺得咁黑暗呢??
我唔係想同各位嘈....講真你講我有聽....
但係我聽到D唔好老脾既說話我好難再好老脾咁聽佢講....
我係串....當人地串既時候....
出到街....有人好聲好氣同 ...
你係度鑽牛角尖je...冇事冇事...討論繼續...

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:45 發表
我岩岩發覺lightroom好好玩,.. 我用開apple個aperture都跳槽
佢個preset function正得好緊要.. 我開始發覺leica鏡都可以扮出黎
當然無個種奶味.. 不過正在D色水同反差好易較..
我都用緊...不過我想你教我!

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:50 發表
係develop個頁, 左面咪有Presets既..
試下用direct positive, 扮影slide的感覺, 通常都好過直出
http://www.wretch.cc/blog/wingmanzero/9715545
我裝左呢個.......

http://inside-lightroom.com/index.php
呢度有好多野...不過我唔識..用..

我flickr(簽名有link)入面d相九成九都係Lightroom出...希望分享下...
S80果度果d,正正係DC影,Lightroom出既...我都睇唔到同dslr影有咩分別..(因為都係我影,都係果d想法)

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:56 發表
http://www.google.com/search?cli ... =UTF-8&oe=UTF-8

我係LR新仔.. 淨係識用preset, 拉下curve, 拉下hue同saturation, 其他花神野有待考究.. 多多指教
我有勁多preset! 1.4跟住上來的...

數字人都可以整番個...我有匙...

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:03 發表
你有幾多個先,.. 我有兩百幾個喎
死野...多過我! 不過...........你用得哂咩!?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 02:05 發表

先用左dc做左你想要的野先,因為咁可以確認左你之後會入d 咩的鏡,而且到你再上單反的時候,你可以更加快知道咩的setting做到d咩的野

dc好多野好自動化,但係睇番exif係學習點set野的其中一步,我動漫o個轉都係遊走o ...
咁我又唔係咁睇wor..有得上dslr,就上啦!上到去先操,咪一樣!
到時一來熟技巧,二來熟部機俾到咩你,你點用佢,一舉兩得...

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:07 發表
男人有幾樣野唔會"鹽"多
而家都懶玩preset了..好多時d相都直出...

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 02:10 發表

咁我老豆同我吹話買FF丫ma....咁我咪陪佢癲陣囉....

自己買緊係買DSLR啦....DC仔我都有....點解要買多部JA....
所以.... 買啦,但係買左要用...!
我搵你你咪推...

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:10 發表
adrian兄你flickr求期幾張相亂揀preset+拉下curve效果..

http://lh6.ggpht.com/assassinm4/SKCBSVT0LB ...
第一張我鍾意原來金金地既陽光嘛~ 黑白也不錯!
第二張.....其實我係偷拍人地個仔...

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:14 發表
依D係用DC仔影再後期加工的 :

?imgmax=400

http://lh5.ggpht.com/assassinm4/ ... /EZLKn0y2QWs/8F0D86 ...
最後果張...

呢d咪攝影囉..將你所見既,用你既方法,去講野俾人聽..

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:15 發表
哈哈哈其實"偷拍人地個仔" 依家咁樣仲有一種味道... 比起淨係影個細路仔有另一番意義
構圖上俾D空間一個行緊的細路..
我影果時係想佢斜角(右下至左上)咁有d 引導...定係動態呢...咁上下啦~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 10:41 發表

王子的相似乎o係構圖上見到比較多的係斜線的構圖
其實係我成日都好依賴果4點"有趣點",成日重點係哂d角位je...
介唔甩呀呢d習慣...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 11:21 發表
我發現一樣野,你地唔使o訓??
點解會成日可以夜收早開咁勁??
兩點幾訓,十點醒....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 12:06 發表

我都發現咁樣訓會精神d,但好難做到,
我已經0300~1100,都有8個鐘,
但依家仲好似傻吓傻吓咁.....................
個個人既生理時鐘唔同,通常係行單/雙數時間的...即係,一個人佢係單數既話,佢訓1/3/5/7個鐘頭就好精神,訓2/4/6/8就會呆下呆下..訓錯就訓幾多都係呆...

可能你係訓單數鐘頭既人呢~

發新話題