發新話題

今天衝動了!!!!!!

...咁多菲林佬!?

其實,果d沖法呢...(咩負沖正正沖負),重有果d 神奇技術 (我都唔知有咩)...係邊度做到?

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2008 02:25 發表
E沖C一般ONE HOUR就得,
但係要沖+/-的話,就要去LAB到沖,
因為要HOLD成部機,就時間去沖.
我覺得好複雜..好想學..但係冇錢交學費

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2008 02:31 發表

請教亞龍兄就得.........
如果龍兄肯教,我肯學!
(去執部G1平玩RF先)

引用:
原帖由 高!高!高! 於 21-9-2008 03:01 發表

W/B好易,睇書學在家裹用沖鑵來沖都得,(當然都要有D器材)
兩種藥(還有清水)得幾個STEP.
但係COLOR正/負好難用沖鑵沖得好,
藥/水溫,時間要KEEP得好準先得,
我仲記得COLOR正要7種藥11STEP....................... ...
我有書呀..教沖果d...但係我唔知去邊度買囉!
又怕係廁所搞俾好大陣味,用完d水又唔知放去邊....
W/B都要搞果d溫度野..d人有黑房就真係好,可以買埋放大機哂埋..
我而家諗緊買唔買部掃到film既scanner算鬼數...

不過...好少影film囉!

引用:
原帖由 Elf 於 21-9-2008 20:51 發表
黑白.. agitation又要計時間溫度, 差幾度出黎又差好遠..
又要拿拿林用晒D藥水  好麻煩..
拎去俾lab沖都係20皮, scan埋仲有discount..

自己買scanner,一黎又慢, 效果又冇人地大機咁正.. 部機又貴 ...
其實..d lab有咩可以幫我地做ga? d收費表我睇唔明呀...果間Color16,重有咩東亞?
有冇邊間好介紹?

引用:
原帖由 Elf 於 22-9-2008 01:18 發表
colorsix, 東亞, 好世界 係island都OK
九龍冇乜掂.. 但係唔想過海可以去ememory (可以叫佢寄番俾你), 金鈿. 我有時係大埔懶得出去會去上水, 或者大埔墟都有間OK.
lab可以 develop, print, scan

negative (c-41) ...
我都係去colorsix or 東亞 ga la...好世界唔知係邊...
我而家心郁郁想買d B/W菲林玩下...

引用:
原帖由 Elf 於 22-9-2008 01:54 發表
諗住自己定係俾lab develop, 自己定俾lab scan?
諗住買平定貴菲林? 平可以玩樂凱, 貴可以玩ilford, kodak.
我諗住俾lab develop同scan...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 23-9-2008 00:08 發表

其實玩W/B就唔scan了吧,
我估你玩W/B都係想試吓影FILM的流程,
影W/B FILM多數係,影>沖>Contact Print(唔一定要)>選相>放,
想試吓先的話,當然找LAB代勞會比較化算,
但玩過想長期深入玩,自己沖平好 ...
scan...唔係即係....掃瞄..咩?

發新話題