發新話題

[終極急問] 閃燈線, 點用!?

[終極急問] 閃燈線, 點用!?

我想問呢...我突然俾人叫左聽日去影食物,俾左條閃燈線我,我究竟點樣用條線先可以影得靚d呢?

(感覺好似問d低能問題咁..唔該哂大家)

引用:
原帖由 LCW 於 15-2-2009 23:22 發表
我始終都覺得唔用閃燈影野食會好啲
Well...室內,暗地方,冇計...

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:25 發表
影食物
高手丫........
我上堂丫sir講過點.....但我只影過一次
Share開心Share Knowledge!

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:28 發表
你影乜食先~~重點~!!!!!!!!!!!!!!!
Cafe...

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:31 發表

影 display photo?
類似掛

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:38 發表

都好D.....可以交行貨
咁點用先得ga...

引用:
原帖由 CALVIN_CHAN1987 於 15-2-2009 23:51 發表
你睇下而個post幫唔幫到你
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=408000
我覺得飛燈線幫助唔大
唔該師兄!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 01:11 發表

http://i101.photobucket. ...
如果影到咁既效果,一支機頂燈加飛燈線都做到? 見d光係右上果度入咁...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:14 發表

所以學影相一定要copy人,
看着一張Product shot,
心目中已經知到有幾多支燈??方向??角度??
睇得準80%,果個人都已經係高手.
好難呢... 有d大燈果d我真係唔知咩效果,又唔知點做..

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:41 發表

如Elf兄所提,用現場光,放在近窗邊影,又比較容易,光源的方向又唔會太"平"
多出的閃燈又可以做其他野.(如設在後側,hit到杯邊發亮.....等)
我想知其他野有邊d可以做呢? 我唔知點控制佢d出力...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 03:00 發表
其他野.....唔一定燈光方面.
如一杯熱飲,用匙做道具,滴一滴落杯,有蓮綺....有一滴在半空.....等
已經唔係攝影技巧,而係美術底子關係.....
嘩... 真係要諗諗佢...

越來越明點解d專業人可以收咁貴..

多謝各位既幫忙,我影完啦,大家睇下,俾d意見! thanks!
http://www.flickr.com/photos/adrianyahk/sets/72157614016320924/detail/

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-2-2009 04:34 發表
9443,9517,9518,9525,無角度,可以側少少好似9513,9447一類

可能我會傾向當係product相,所以你飲品唔太夠垂直同碟頭個角度好似有d怪

近尾9607同9609同雜誌睇的都幾近榜,如果有多張橫度可以睇下 '簡'下會更好

...
頭果幾張我特登影平板ga! 用來裝飾頁面~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-2-2009 22:30 發表
好得wo~!!係勁wo~!!~~

~構圖我覺得冇咩大問題,不過留意有d位唔好cut得咁盡,
小小冇所謂,如9558,cut左小小反而會緊湊d,感覺豐富d.
但係如9609,左面隻杯/右面碟麵cut走太多,就會有d唔湯唔水.

~如pano-2,近 ...
嘩...多謝高兄指引呀! 第一次影,下次試下先!
9609真係敗筆..因為冇影多幾張迫住出呢張..

我發覺我買支燈都唔多識用...用多d先!

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-2-2009 22:55 發表

有9607就得,第一次冇經驗的拍攝,像你這樣影多兩款就得,
下次有機會再影同類,一開波自然心中有數,
大路有把握,就可以花多d心機腦汁在小地方上,做到完美一d!!
真係經驗..

發新話題