發新話題

[認真] 如果而家買Apple既白色膠殼Macbook,會唔會好笨?

如果而家買Apple既白色膠殼Macbook,會唔會好笨?

我是幫人家問的...
而家出左金屬果部Macbook,用學生價都要$9800,
而舊樣既膠macbook,而家只係7千4蚊?
咁樣..如果日常文書,上網,出街用下,睇下一般用"不正常途徑"得來既電影,夠唔夠用呢?
用下果d Aperture/Lightroom之類既圖像軟件,又得唔得呢?
如果一個window人,用macbook會有d咩問題encounter到呢?

真係希望Macbook用家幫幫忙! thanks! 好讓我...哈~

但係兩部會唔會有好大分別ga? 白色同金屬?

引用:
原帖由 Boniface 於 2-4-2009 09:50 發表
macbook,好快會上手
摸下摸下就摸得熟
絕對唔難學
佢d software...係咪一定要用正版..?

引用:
原帖由 hippies 於 2-4-2009 13:51 發表

r u 正人君子?!......
Absolutely not!  我朋友都...

引用:
原帖由 Elf 於 2-4-2009 21:44 發表
白色同unibody基本上無分別. 除左unibody用DDR3 RAM之外, 大家都係penryn 45nm C2D CPU, nv 9400 GT (快到 ), 其他野..
睇戲 :
1080i都唔lag.

打機 :
打最新3D game較到low左右都好順 (記住9400係一張onbo ...
今日同佢去左睇...個Sales玩新果部可以一隻手指兩隻手指控制部野好過癮...
重可以直接轉做window..好似真係幾吸引..

引用:
原帖由 Boniface 於 3-4-2009 04:25 發表
一向都有
不過舊既無得兩隻手指zoom in
佢就係係度zoom in zoom out... 睇到眼突!

引用:
原帖由 Boniface 於 3-4-2009 04:27 發表
hotkey同command key係用mac既basic....
其實macbook唔算好重ja
果d command key係邊度搵到番來?

引用:
原帖由 Boniface 於 3-4-2009 06:39 發表
keyboard......
....哦

引用:
原帖由 路比 於 3-4-2009 13:19 發表
佢個zoom in zoom out對應photoshop
好方便咁..

引用:
原帖由 hippies 於 3-4-2009 14:42 發表

can buy la...many man....
where?

引用:
原帖由 Elf 於 3-4-2009 22:11 發表
最新個D可以用2, 3或者4隻手指
scroll 用2隻
zoom in/out 用crtl+ 2隻
上緊網,睇緊document  上一頁/下一頁用3隻,
去desktop/expose 用4隻

用mac好多野其實係極度方便..

boniface : 女仔用就覺重, 特別用成 ...
我聽人講白色最近先換左config, 唔知有冇呢d呢..?

引用:
原帖由 Elf 於 4-4-2009 01:15 發表
白色應該無. 我唔肯定.
咁我唔知lu... thanks!

發新話題