發新話題

set機

下...我download picture-style既一個叫"New Standard"既東西,之後冇lu~
(機內有RDP同RVP-III ge....不過十年都冇用一次)

點set...冇搞呀,銳利度....Canon果d較左好恐怖!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 00:19 發表

有時間慢慢執的就係的
有邊次唔係?

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-4-2009 01:24 發表

師兄, 光圈大會令到景深淺(當然都要睇埋攝距同焦距), 所以大唔大光圈要睇你想點影你的對象.

如果想攞多D景深, 咁SET細光圈時快門可能會因此慢D, 呢個時候應該係調高ISO, 或者係用閃燈會好D.

重有, 光 ...
佢用 24-105配40D,可能有少少黑角,
支鏡既解像力...我唔知wor!我成日開盡ga wor...
夜市....我諗拎多支50 1.8之類既大光圈鏡頭穩陣d!
40D既iso可用度有1000掛?
如果有閒錢,可以買埋Sigma支30mm f1.4,去夜市一流!
影食物又得,影女友又得,影台妹又得,得左!
影景,24-105加支腳熄左個防震囉~

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:32 發表
Sigma支30mm f1.4,貴唔貴呢?
原廠兩千七八啦,水既平幾舊..
或者可以考慮下其他鏡頭既,再wide d重好!
(重可以睇下有冇抵玩二手執番支!)

其實我幾buy Sigma d大光圈prime lens...wide d都冇咩問題,變型控制又唔錯..

引用:
原帖由 101653 於 14-4-2009 01:33 發表

點解阿?
因為...我用5D個黑角係....幾Holga ga~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 01:34 發表
我淨係知,夜晚影人支閃set後簾好d (再唔係玩拉爆都幾好)
其實應該set 慢速同步!(如果有腳架,影合照...不過最好落鴨記買個remote)

聽說Sigma d鏡頭買水貨都會幫你tune準焦,ok放心

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 01:40 發表

快門同步

在相機menu去第二個士把拿o個度有個閃光燈控制,入去內置/外置閃光燈功能設家,有前簾/後簾同步
http://www.hkheadline.com/digital/digital_content.asp?contid=3062&srctype=g
效果加教學

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:43 發表

我16號起程啦,15號先開始放假!無時間再買鏡頭!
用番支24-105mm算吧!
乜Seting好呢?
其實真係冇咩setting ga wor...
唔夠光就推iso,推大光圈,快d快門...

引用:
原帖由 seals 於 14-4-2009 01:50 發表

上文指閃光燈,是指內置的還是外置?或指兩種?
其實係一樣既,你支燈應該有得set,機身都係

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 01:53 發表

按需要la,三樣野setting 唔一定要轉的,反而有腳架or有個地方可以安安定定放得到相機,影夜景ok ga la
我指夜市果d平時情況啦~
(24-105 平日一入黑就800 ISO走唔甩..)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-4-2009 01:57 發表

40d iso 800在我地出書o黎講係最盡d noise 又唔會好現
都係果句....我覺得而家d相機高iso唔夠多細節!我寧願佢又粗又現!

發新話題