發新話題

Nikon~~你很神啊

引用:
原帖由 亞龍 於 22-12-2009 23:18 發表

我都有想過......但冇錢.........
我唔信你呀龍哥... 唔好呃我地..

引用:
原帖由 mike-mike 於 22-12-2009 23:27 發表

轉會後你會冇哂D 超大光圈鏡, 你捨得架喇?? 不如雙修啦
N記的 F1.2鏡唔多, 重要係手動鏡~ 58MM個支又係天價
NOCT.... 果d散景邊係而家L鏡果d...

我都想轉會ga..但Nikon冇抵用既恆定4,個mount細上唔到其他廠,對焦準但又唔覺快得去邊..
買支2.8又貴到死...Nano-coating又會甩...舊AF又拉車咁拉....CMOS左之後d WB成日黃禁禁...

都係等5Dmk2 再upgrade... 45點對焦please

引用:
原帖由 mike-mike 於 23-12-2009 00:23 發表

玩法人人唔同, 我支384又冇nano, 又冇VR, 一樣影得好開心~加埋14E影蟲蟲又得, 加CLOSEUP FILTER扮MACRO又得~

標準鏡有支35.8, 千幾蚊, 一樣好好用, 唔係話佢完美, 但咁價錢重想點?

F2.8? 我只有一支手動的 ...
用來搵食嘛... 邊有得咁計....
又要快又要準又要range又要應變...(走出來講技術既人..我會__你)

引用:
原帖由 mike-mike 於 23-12-2009 00:41 發表

搵食的話就唔慳得器材錢了...
而家既5D用到既重..

引用:
原帖由 mike-mike 於 25-12-2009 16:36 發表
如果真係呢個價錢, nikon就真係神!!
我估標錯價的機會唔細..sigma副廠都係呢個價位咋...大佬...
http://www.price.com.hk/product.php?p=114705
平過平價wor!!!
快d整番支啦~~ 如果真係咁平...

引用:
原帖由 mike-mike 於 25-12-2009 17:49 發表

1. 冇錢!! 真係窮到lone~
2. 以日本定偵73萬yen去睇, 呢個係誤報的機會都近100%~

呢支屬鏡皇級, 點會比上一代平一半??? 搞到同小黑六同價??
我玩過上一代.... 重到...

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-12-2009 00:33 發表

上一代都有2.8KG前後...
比起C記的要重...~

唔好講328, 384黎講, 都係N記最重...(SIGMA個支100-300F4, 變焦鏡都係同佢一樣重...)
好在我對影遠野冇咩興趣
啊...D3s呀...如果有錢換D3s加24-70就好啦...加多支70-300...加多支sigma 12-24...加多兩支SB900...噢我唔洗買其他野lu~

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 27-12-2009 00:48 發表

王子哥轉Nikon la
其實我唔鍾意Nikon CMOS化左之後既色...就算買Nikon都唔會係鍾意佢,只會係迫住用佢...

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-12-2009 01:00 發表

唔鍾意CMOS D色, 米用F6 LOR~ 真真正正的FUJI COLOUR!!
已有F3-HP... 不過得支24mm 2.8..想要支55 micro..

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-12-2009 01:09 發表

好機!!

我都有支24 F2.8, 係改AI的.
55 MICRO...影花? 用AF 60 MICRO LOR, 又唔貴...
冇理由買支AF鏡啦..我都唔AF既... micro 5Xmm好玩過50 1.x啦~

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-12-2009 01:19 發表

如果畫質相若, 價錢平D的話, 我唔會介意AF唔AF, 裝係MF機都係MF鏡架啦, 有D乜野係AI/AI-S有, AF冇?
對焦行程

引用:
原帖由 mike-mike 於 27-12-2009 01:24 發表

對焦尺??
AF有架WOR~(小弟唔熟, 如有錯請指點)
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=42
唔係呀..即係.....我要轉多好多個卷先對到焦...果個行程呀..
我發覺d AF鏡好快就對到焦係因為行程短...但我想長d..好似感覺準D

而且F3要係finder見到光圈數值..都要舊鏡...

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 27-12-2009 03:29 發表

如果你轉Nikon我會好開心架
如果你俾多d錢我我唔怕轉ga...

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 27-12-2009 06:58 發表

生意多D我一定加你人工
一個月一支小黑六?

發新話題