發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 12:23 發表

第一次聽
早幾年睇唔知邊本翻譯科學雜誌聽的...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 12-8-2008 12:31 發表

聽聞過吓,有d印象,不過唔知典解,
4~5清醒半日,8~9傻足全日.................
係唔係唔定時工作休息都係咁??
但係之前定時開收好似仲差d??
咁可能重有好多因素呢....或者你唔訓得多呢...

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:15 發表

我其實好多野想知....
其實DC同DSLR個焦距既角度有冇or有咩唔同/分別....
跟住又想知下點解DC仔既iso好似比DSLR正常既低??我唔太清楚點講喇....
好喇....知到第一條問題既答案....就要睇下我部DC既焦距....
...
你可唔可以俾你部DC個model name出來? 可以知你既係咩焦距...
DC所講既焦距,照計就同FF出來個焦距一樣...

跟住呢...
散景...你講既散景係咩即係景深?
如果係ga le...我會話,如果要影景深,好睇你想幾淺..
要經濟既,一支平既50 1.8已經有好強既淺景深,呢d標頭各個brand都有!
但係呢...個人意見...景深,其實真係唔洗咁淺..
我個人覺得,f4已經做到好靚既景深..(影人既話,物件都係,只要唔係太細件..)

呢d係個人感覺呀..

如果你真係講散景呢...咁就真係唔識答你...因為散景好主觀既..
有人覺得二線性散景係最垃圾..但係都有人鍾意個效果..
如果你要靚散景(普遍的)...咁你要去學Elf兄咁,bid支Leica奶鏡,或者Contax之類的番來了..
呢d野太主觀,冇得講

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:24 發表

卡士奧 4.0 mega pixels digital camera ex-24??
我搵唔到EX-24...搵到EX-Z4...35-105mm
http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?id=332

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:31 發表

睇錯tim....仲以為左邊英文右邊數字....好x細粒字....
仲要反光既....
我上面補充左,please refer to the upper post#202

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:35 發表

其實個焦距既角度係咪同DSLR一樣??
因為個網都冇寫....我更加唔知....如果係既話....我覺得24已經夠哂有餘....因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠....
即係你需要24-28mm起頭啦....

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:38 發表

唔係牙....普普通通果D景....街景阿果D....冇攝影對象的景色...
....咁唔識答你ga wor!

我只可以話...我用24-105(因為得呢支),我今日去左石澳,我就咁影下人地d屋呀,路邊隻狗呀,沙灘上面d太陽傘呀...
我.....由24-105個個焦段都用哂....

我覺得係...我成日都會唔夠wide/tele,因為各個距離都有野會想影,見到天靚會想要wide d,見到沙灘比堅尼女會想遠d...
都係果句...真係要自己試過先知自己要咩range...好老土,但係真係要咁..

不過,我用50mm以上既次數係多d既....

算啦...高高高兄....佢未諗到咁遠....由佢啦.....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 13-8-2008 00:02 發表

你玩左dc仔咁耐,有冇影過景有留下來的??
唔使好,起碼我看到你大慨係一類.
咁佢又真係post過既...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-8-2008 00:13 發表
數字人,唔好咁火先 kuma

攝影師有兩種,一種係影左d相比人睇,另一種係拎住部機比人睇
大家只係唔想你成為後者姐 kuma

我而家成日係街俾人當係後者...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-8-2008 00:36 發表
其實呢.....而家你似乎跟本冇資格同你老豆講要咩機咩鏡...
反而你同佢去到相機鋪先話要邊部仲好

而家你只可以plan下如果買咩廠既機, ff定apcs
應該買邊幾枝鏡

1.C / FF
2.C / APCS
3.N / FF
4.N / APCS
...
做資金... 呢招高呀!
不過買24-70 2.8....咩廠都買呢支岩ga la!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-8-2008 00:46 發表

你枝小小白太閃了
我邊有小小白....

我今日俾兩個用5D影婚沙相既影相佬啤...係石澳...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-8-2008 00:44 發表

加多枝70-200 2.8...
加埋14-24/16-35... 起碼玩十年!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-8-2008 00:55 發表

咦?你唔係有枝70-200 f4咩?

原來係5D既問題...嘛,反正我對CANON機完全冇FEEL
我都冇ga...不過d死野望我d眼神好奸姣ja ma...

C家咪24-70,70-200 2.8
N家咪24-70,70-200 2.8
S家咪.......................我唔知wor!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-8-2008 01:03 發表

s的一係16-80蔡鏡,一係18-70,不過2支都唔係恆定,最大都係f3.5,不至於2.8咁大(官網資料)
S記收X啦...

發新話題